GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:8
Tarih:17.10.2018

EROL KATIRCIOĞLU (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; konuşmaya başlamadan önce özellikle AK PARTİ sıralarına seslenmek istiyorum: Allah aşkına şu torba yasa mı, çorba yasa mı her neyse, böyle bir şey getirmeyin artık. Hakikaten getirmeyin, çok saçma oluyor. Sabahtan beri bir jandarma konuşuyoruz, bir çavuş konuşuyoruz, bir hurda konuşuyoruz yani ne konuştuğumuzu da karıştırıyoruz. Böyle yasa yapılmaz. (AK PARTİ sıralarından "Çalış da gel." sesleri)

Çalışıyorum, merak etmeyin siz, ben çalışıyorum ama siz çalışmıyorsunuz bence. Çünkü bu çok toptancı bir şey. Şimdi mesela ben bugün, şu anda 33'üncü maddeyle ilgili bir konuyu konuşacağım sizlerle. Sizlerin sandığınızdan farklı sonuçları olabilecek olan bir madde. Bu madde, Kaçakçılıkla Mücadele Yasası'nın 23'üncü maddesinin değiştirilmesine ilişkin bir madde ve maddenin özü itibarıyla muhbirlere, hak edenlere ikramiye verilmesini, özellikle uyuşturucu mücadelesinde ikramiye verilmesini öneren bir madde. Şimdi arkadaşlar, amacı ne olabilir bu maddenin? Çok açık tabii yani bunu tartışmaya bile gerek yok gibi gelebilir bize. Nedir amacı? İkramiyeleri artırmak dolayısıyla da bu konuda çalışan memurların motivasyonunu artırmak ve böylelikle de daha fazla, uyuşturucu satmaya yönelik şirketlerin ya da neyse işte, kişilerin tutuklanmasını sağlamak. Dolayısıyla da uyuşturucunun daha az kullanımını sağlamak, daha az satılmasını ve dolayısıyla da daha az kullanılmasını sağlamak. Dolayısıyla bu çok mantıklı bir şey gelebilir ama arkadaşlar hikâye o kadar basit değil. Bakın basit olmadığını ben size şöyle anlatayım: Şimdi, ikramiye verdiğimiz kişilerin motivasyonları artacak ve bunun sonucunda uyuşturucu ticareti maliyeti yükselecek. Uyuşturucu ticaretinin maliyetinin yükselmesi ne demek? Uyuşturucu fiyatının yükselmesi demek. Peki, uyuşturucu fiyatı yükselince, herhangi bir malın fiyatı yükselince ne olur? Miktarı azalır. Ama arkadaşlar, burada bağımlı bir toplumdan bahsediyoruz. Dolayısıyla da bu fiyat yükseldiğinde uyuşturucu kullananların sayısı azalmaz. Peki, ne olur arkadaşlar? Bakın, ben size söyleyeyim ne olacağını. Bunun sonucunda birçok şey olur ama 2 tanesini sizlerin dikkatinize getirmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi, uyuşturucu baronlarının servetine servet katmış olursunuz arkadaşlar. Bu kadar basit çünkü fiyatlar yükselmiştir. Neden yükselmiştir? Sizin uyuşturucu arzıyla ilgili yaptığınız mücadele uyuşturucu arzının maliyetini yükseltmiştir dolayısıyla da fiyatını yükseltmiştir ve dolayısıyla da insanlar bundan vazgeçemeyeceği için, eski alışkanlıklarına devam etmek durumunda oldukları için eski miktarlarda kullanmaya devam edeceklerdir ve sonunda, dediğim gibi arkadaşlar, uyuşturucu baronlarının işine yarar, onların kârlarını artıran bir sonuca varmış olursunuz; bu bir.

İkincisi... (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Bir dakika, bir dakika, size de cevap vereceğim. Vaktim var mı bilmiyorum ama bir dakika izin verin; izin verin, anlatayım.

BAŞKAN - Var, buyurun, devam edin Sayın Katırcıoğlu.

RAMAZAN CAN (Kırıkkale) - Dinliyoruz.

EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - E, tamam, dinleyin.

BAŞKAN - Genel Kurula konuşun Sayın Katırcıoğlu.

EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Şimdi, arkadaşlar, burada, bakın, birçok şey oluyor. Bir: Uyuşturucu satanların arasında rekabet bozulur. (AK PARTİ sıralarından "Hayda!" sesleri) Evet, evet, evet... Yani uyuşturucu baronları, kartelleri ortaya çıkar. Yani uyuşturucu karteli niye konuşulur bütün dünyada?

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Ne yapsın, serbest mi kalsın?

EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Uyuşturucu karteli niye konuşulur? Çünkü... (AK PARTİ sıralarından gürültüler) Bir dakika, bir dakika; sırayla, sırayla; bir dakika, bir dakika...

Şimdi, arkadaşlar, bakın, ben uzatmayayım, vaktim de galiba bitiyor. (AK PARTİ sıralarından gürültüler) Ya, bir dakika, durun, Allah Allah!

BAŞKAN - Arkadaşlar, lütfen...

EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Demek istediğim şey şu: Uyuşturucuyla böyle mücadele edilmez, böyle mücadele edilmez, başka yöntemleri vardır. Bugün dünyada benim şu anda size anlatmaya çalıştığım bir koca literatür vardır ve bu literatür bize "Bu meselenin hâlli başka türlü olması lazımdır yani daha çok, uyuşturucu talebini özellikle eğitimle vesaire etkileyerek uyuşturucu kullanımının azaltılmasıyla olması gerekir." der.

Şimdi, arkadaşlar, ben bunu niçin örnek verdim? Şunun için örnek verdim: Şimdi, bu yasa yapma süreci bize bunları tartışma ve konuşma imkânı vermiyor. Allah aşkına, bunu kabul edin. Ne konuşuyoruz? Yani, bunu kaç gündür konuşuyoruz? (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlayın Sayın Katırcıoğlu.

Bir dakika süreniz var, ek süre veriyorum.

EROL KATIRCIOĞLU (Devamla) - Şimdi, arkadaşlar, ben yapıcı bir dille bir şey söylemeye çalışıyorum size. Anlamak istemeyebilirsiniz, ben aranızda anlamak istemeyecek olanların olduğunu da biliyorum ama anlamak isteyecek olanların da var olduğunu biliyorum, ben onlara sesleniyorum. Hepinizi aynı torbaya koymak istemiyorum ama lütfen "bu yüce Meclis" diyorsunuz, saygı gösteriyorsunuz Meclise ama bu yasa türü Allah aşkına kabul edin ki bu saygıyı hak eden bir yasa türü değil.

Dolayısıyla, bize, komisyonlara getirin bu yasaları -mesela uyuşturucuyla nasıl mücadele edilmesi gerekir yasasını getirin- ben size nasıl mücadele edileceğini gösteririm.

İyi akşamlar. (HDP sıralarından alkışlar)