GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:23
Tarih:28.11.2018

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - 1953'ten bu yana en yoğun yağışı alan Edirne'deki sel felaketi sebebiyle hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum.

Küresel ısınmayla birlikte buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi sonucu gerçekleşen iklim değişikliği ülkemizi derinden etkilemektedir. Bilimsel araştırmalar, Akdeniz havzasında yer alan Türkiye'deki deniz seviyesinde yıllık 6 milimetre civarında yükselme olduğunu ortaya koymaktadır. Yağışlar azalırken şiddetli yağışların artması sonucu fırtına, sel ve taşkın gibi afetler artmaktadır. Bu anlamda, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerinin Türkiye üzerindeki etkilerinin incelenmesi, hem kentleşme hem de tarım sektöründe stratejik planlamanın çok iyi yapılması gereklidir. Oysa dere yataklarını dolduran şehirleşme anlayışına devam ettikçe, doğa çok daha ağır sonuçlarla bedel ödetecektir.

Buradan iktidarı uyarıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçe sunuş konuşmasında bu konuya değinmesini önemsiyoruz ama sözde kalmamalı, bölge bölge eylem planları yapılmalıdır. Sık sık sel ve taşkın felaketleri yaşayan Trakya için iklim değişikliği eylem planı hazırlanmasını düşünüyor musunuz?

Teşekkür ederim.