| Konu: | Hükûmet sisteminden kaynaklanan anayasal durumun Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar ile milletvekilleri arasında alt-üstlük gibi yorumlanmasının milletvekillerine de, bakanlara da haksızlık olacağına ilişkin konuşması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 39 |
| Tarih: | 21.12.2018 |
BAŞKAN - Evet arkadaşlar, siz bu kadar konuştunuz, ben de bu Anayasa'nın değiştirilmesinde aktif olarak yer alan birisi olarak birkaç şey söylemezsem herhâlde eksik olur. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Genel Kurul görüşmelerinde zaman zaman Cumhurbaşkanı Yardımcısının, bakanların statüsüne ilişkin olarak bazı hususlar dile getiriliyor. Bildiğiniz gibi, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, Anayasa'nın 106'ncı maddesi gereğince, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, yine aynı madde hükmü uyarınca, Anayasa'nın 81'inci maddesinde yazılı şekilde, Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde ant içerler. Sayın milletvekilleri de göreve başlarken aynı andı içer. Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından tayin edilen, Genel Kurulda ant içen, yasama dokunulmazlığına tabi olan, göreviyle ilgili suçlarda Meclis soruşturma usulüne tabi olan bakanların, Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor olması gerekçe gösterilerek "memur" veya "bürokrat" statüsünde olduklarını söylemek doğru bir yorum değildir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Yeni sistemde bakanların milletvekili olmaması bir hiyerarşi meselesi değildir; bu durum, erkler ayrılığının tercihiyle ilgili bir konudur. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin ruhuna uygun olarak "erkler ayrılığı" ilkesi neticesinde, Anayasa'da bakan olarak atanan milletvekillerinin Meclis üyeliklerinin sona ereceği hüküm altına alınmıştır. Hükûmet sisteminden kaynaklanan anayasal bir durumun, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar ile milletvekilleri arasında bir alt-üstlük durumu gibi yorumlanması sayın milletvekillerimize de, sayın bakanlarımıza da haksızlık olur diye düşünüyorum. Bilgilerinize sunuyorum.
Teşekkür ederim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)