| Konu: | Askeralma Kanunu Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 90 |
| Tarih: | 18.06.2019 |
BAHA ÜNLÜ (Osmaniye) - Teşekkürler.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu Askeralma Kanunu Teklifi'nde, bu yasanın güçlü bir şekilde çıkması için iktidar partisiyle birçok maddede uzlaşarak sorumluluğumuzu yerine getirdik. Kamuoyunun bu yasayı sorumluluk içerisinde desteklediğimizi bilmesini de istiyoruz.
Değerli arkadaşlar, Genel Kurula gelen kanun teklifiyle Askerlik Kanunu'nda reform yapılmak istenmiştir fakat kanun teklifini incelediğimizde bazı maddelerinde eksiklikler ya da sorunlar olduğunu görmekteyiz. Bu sorunların başında, teklifin objektif bir çerçevesi ve netliğinin olmaması gelmektedir.
Reform paketi olduğu belirtilmesine rağmen, ordumuzda yer alan sözleşmeli erbaş ve erlerin, uzman erbaşların, subayların, sözleşmeli subay ve astsubayların yıllardır süregelen sorunlarına teklifte yer verilmemiştir. Özellikle, Türk Silahlı Kuvvetlerinde profesyonel ordunun temel taşı olan uzman çavuşların ciddi sorunları bulunmaktadır. Sayıları 125 bini bulan uzman çavuşlar sözleşmeyle görev yaptıklarından dolayı herhangi bir kanun ve yönetmeliğe dayanmadan sözleşmeleri feshedilmekte ve mesleki güvenceleri bulunmamaktadır. Nöbet, izin, tayin, sağlık, sicil yönetmelikleri, lojman, yemekhane ve orduevi gibi birçok sorunları olmasına rağmen bu sorunlara teklifte yer verilmemiştir.
Ayrıca, 6000 sayılı Kanun'la, 45 yaşına gelen fakat görev sürelerini doldurmamış uzman erbaşlarımız sivil memurluğa geçirilmiş ve emekli olduklarında sivil memur statüsünden emekli edilmişlerdir. Böylece, uzman erbaş haklarından faydalanamamışlardır. 2016 yılında yapılan düzenlemeyle "45 yaşına kadar çalışabilir." maddesi "52 yaş" olarak değiştirilmiştir. Fakat 2016 yılından önce sivil memurluktan emekli edilen uzman erbaşlar ise bu yasadan faydalanamamış ve mağdur duruma düşmüşlerdir. Bu mağduriyetin giderilmesi ve düzeltilmesi gerekmektedir.
Değerli milletvekilleri, bu teklifte, altı aylık zorunlu askerlik sonrası altı ay daha erbaş ve erliği cazip kılmak için ciddi destekler planlanmıştır fakat bu destekler verilirken birtakım adaletsizlikler ortaya çıkacaktır. Örneğin, altı ay askerlik yapacak erbaş ve erlerimize TOKİ'den öncelikli konut edinebilme hakkı verilmiş fakat bu memleket için bir an bile çekinmeden şehit olmuş ya da daha riskli koşullarda görev yapan askerî personel veya polisimizin TOKİ'den öncelikli konut edinebilme hakkı yoktur. Bu da teklifi, mevcut hâliyle, ordu içinde arkadaşlığı, birlik beraberliği ve meslek adaletini zedeleyici mahiyete getirmektedir.
Maddeleri inceleyerek devam edersek, teklifte yer alan yükümlü askerlik hizmetini tamamlayanlara, askerî öğrenci veya askerî personel alım sınavlarında sınav tam notunun yüzde 20'sine veya 25'ine kadar ilave puan verilmesinin net tarifi kadrolaşmadır. İlave puan verme kriteri belirsizdir, net değildir. Burada ayrımcılık yapılmasının önüne geçilmelidir.
Teklifin 9'uncu maddesiyle bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir fakat bu çözüm değildir. Yeni kanunla, bedelli askerlik bekleyen vatandaşlarımıza bedelli askerlik yapma hakkı getiriliyor. Kurada çıkmaması hâlinde ciddi yığılmalar olacak ve beklenen fayda yerine mağduriyetler oluşacaktır.
Madde 40'a baktığımızda ise muhtaç asker ailelerine yapılacak yardımın miktarının aylık net asgari ücretin yarısından az olmayacağı belirtilmiştir. Miktarın aylık net asgari ücret seviyesine çekilmesi mevcut ekonomik şartlarda daha doğru olacaktır.
Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)