GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:96
Tarih:02.07.2019

CHP GRUBU ADINA MURAT EMİR (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Yirmi altı yıl önce bugün, Sivas'ta, bu topraklarda yaşanan en utanç verici olaylardan birisi yaşandı; 35 can yakıldı, 35 insan göz göre göre yakıldı. Aslında sadece 35 canımız yakılmadı, aynı zamanda orada insanlık yakıldı, insanlık katledildi.

Değerli arkadaşlar, bu olay sadece orada yaşananlarla sınırlı değil. Sonrasındaki gelişmelere baktığımızda aslında orada yakılanın, yakılmak istenenin laik cumhuriyet olduğu ve ülkemizin aydınlık geleceği olduğu apaçık ortadadır.

Sayın milletvekilleri, Sivas katliamı davasına baktığımızda bu olayın nasıl olduğunu, nasıl orada gerçekleştirildiğini ve nasıl kirli, gizli eller tarafından üstünün örtülmeye çalışıldığını rahatlıkla anlayabiliriz. Bu olaya öylesine "Gizli güçler ülkemizi, vatandaşlarımızı, devlet ile vatandaşımızı karşı karşıya getirmiştir." diyerek çekilemeyiz.

Bakın, Sivas katliamı davası sadece hukuki, cezai bir dava olmaktan çok ötedir; tarihsel bir davadır, toplumsal bir davadır ve siyasal bir davadır. Bu davada nasıl bir tutum takındığınız da son derece önemlidir.

Değerli arkadaşlar, Sivas katliamı davası aynı zamanda bir yüzleşme nedenidir. Artık bizim bu toplumsal, utanç verici durumlarla, olaylarla yüzleşmemizin zamanı gelmiş de geçmektedir. Bakın, daha birkaç ay önce Çubuk'ta Sayın Genel Başkanımızla birlikte o eve girdiğimiz zaman dışarıdaki saldırganlar "Yakın!" diye bağırmışlardı. Onlar, işte bu cezasızlıktan ve bu arkalanmalarından cesaret almaktadırlar. Bizler bu davanın doğru dürüst görülmesinden yanayız, görülmesini talep ediyoruz. Mağdurlar, mağdur yakınları ve tüm Türkiye halkı adına biz adalet istiyoruz, sonuna kadar adalet istiyoruz. Sorumlular cezalandırılmamıştır, devlet sorumluları görmezden gelmiştir, görmek istememiştir ve suçlular, sanıklar ancak ve ancak evlerinde ölü bulunduklarında ve gömüldüklerinde fark edilmişlerdir. Dolayısıyla bu davada kimin azmettirdiğine, kimin arkaladığına, kimin görmezden geldiğine, kimin siyaseten sahiplendiğine bakarsanız aslında bu kanlı eylemin nasıl ve ne amaçla yapıldığını da rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Değerli arkadaşlar, Sivas'taki yangın sönmemiştir. Sivas'taki yangının söndürülebilmesinin temel ölçütü adalet ve geleceğe dönük olarak toplumsal barış duygusunun tatmin edilmesidir. Toplumsal barış duygumuzun tatmin edilmesinin temel noktalarından birisi de Madımak Oteli'nin bir utanç müzesi olarak tescillenmesi ve utanç müzesi olmasıdır. Bakın, siz böyle bir katliamdan sonra hiçbir şey olmamış gibi yolunuza devam ederseniz...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, toparlayın Sayın Vekilim.

MURAT EMİR (Devamla) - ...hiçbir şey olmamış gibi davranırsanız aslında bu katliama gerektiği tavrı göstermemiş ve bir yönüyle de bu işi yapanlara destek vermiş, güç vermiş, umut vermiş olursunuz.

Bunun yanında, Sivas katliamı davasındaki sanıkların mutlaka insanlığa karşı suçtan yargılanması gerekiyor çünkü 2023'te zaman aşımı süresi dolacak ve sanıkların hepsi cezasız bir şekilde kurtulacaklar. Bunu asla ve kata kabul etmiyoruz. Vicdanlar burada ayağa kalkmak zorundadır.

Değerli arkadaşlar, bir daha Madımak gibi, bir daha buna benzer acı olayların yaşanmaması umuduyla ve yüce Meclisin ve tüm Türkiye toplumunun buna karşı gerekli duyarlılığı göstereceği umuduyla saygılarımı sunuyorum. (CHP ve HDP sıralarından alkışlar)