| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 2 |
| Tarih: | 02.10.2019 |
HDP GRUBU ADINA FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, sevgili Meclis çalışanları; herkese iyi bir yasama dönemi dilerim.
Gazetelerin ayakta kalabilmesinin en önemli kaynaklarından biri resmî ilanlar ancak bu kaynağın kime, nasıl aktarılacağı da iktidar elinde basını terbiye etmek için bir sopa olarak kullanılıyor maalesef. Üstüne bir de ekonomik krizin etkileri eklenince bazı gazeteler yayın periyodunu değiştirmek ya da kapanmak zorunda kalıyor. Basın sektörünün bu denli darboğaza girmesinde iktidarın payı bu denli açıkken acilen bir önlem paketi hazırlanması da bizlerin boynunun borcu. Mali sorunların azaltılması amacıyla başta ilan gelirlerinin adaletli dağıtımı için tedbir alınmalı, vergi ödemelerinde kolaylık sağlanmalı, ucuz kâğıt tedarikinin yol ve yöntemleri tespit edilmeli ve basın çalışanları arasındaki işsizliği önlemek için SGK prim ödemelerinde kolaylık yapılmalı. Alınacak tedbirler ve teşviklerin merkezindeki konulardan biri bu sektörde çalışanların koşullarının iyileştirilmesi olmalı. Şimdiye kadar iktidarın özellikle SGK primleriyle ilgili getirdiği teşviklerin emekçileri değil, patronları koruduğunu da maalesef biliyoruz. Bu nedenle, evet, önerge iyi niyetle hazırlanmış bir önergedir mali destek için fakat bunun yanı sıra, kendim de bir dönem basın çalışanı olduğumda gördüğüm gibi, genellikle yapılan teşvikler çalışanların maaşlarına yansımaz, patronları ayakta tutmaya, o müesseseyi ayakta tutmaya yarar.
Ayrıca tümüyle bir kontrol ve denetim aracına dönüşmüş olan basın kartı uygulamasında da özgürlükçü düzenlemeler yapılması gerekiyor. Basın kartını kesinlikle Cumhurbaşkanlığının değil, basın örgütlerinin oluşturduğu özerk bir düzenleyici kurulun vermesi gerekiyor.
Basın çalışanlarının ve genel olarak medya sektörünün sorunlarını çözmek için yalnızca mali destek paketi yeterli değil. Sadece eylül ayında 60'ı aşkın basın çalışanı hâkim karşısına çıktı, 8 gazeteciye toplam yirmi altı yıl iki ay yirmi gün hapis cezası verildi. Bu tablo, halkın haber alma hakkı için, eleştirel düşüncenin varlığını sürdürmesi ve basının toplum yararına denetleme görevini yerine getirebilmesi için acil mali desteğin yanında acil bir düşünce özgürlüğü destek paketine ihtiyaç olduğunu da gösteriyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Devamla) - Müsaade ederseniz tamamlayacağım.
BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Kerestecioğlu.
Buyurun.
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Devamla) - Sayın milletvekilleri, daha önce de siyasi güç ve mevki sahibi kişilerin yakınlarının karıştığı suçların üzerinin örtülmesi kamuoyunun adalete olan inancını derinden yaraladı. Bu nedenle -partimin temsilcisi olarak- Türkiye'de Rabia Naz olayı ve çocuk ölümleri başta olmak üzere, şüpheli ölümlerde etkin soruşturma yükümlülüğüne ilişkin ihlallerin, soruşturma, kovuşturma aşamasındaki usulsüzlük ve cezasızlığın nedenlerinin araştırılması için Mecliste bir komisyon kurduk. Evet, bugün önergede verdiğimiz bir konuda ben kamuoyunun sorduğu bir soruyu da sorarak sözlerimi tamamlamak istiyorum, bu komisyonun çünkü bunu da araştırma görevi olduğunu düşünüyorum: Nadira Kadirova'ya ne oldu diye sormak istiyorum.
Teşekkür ederim. (HDP sıralarından alkışlar)