| Konu: | Bağımsız yargının Türk milleti adına karar veren ve demokratik denetime açılmış yargı olduğuna ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 7 |
| Tarih: | 16.10.2019 |
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Sayın Başkan, tabii "bağımsız yargı" dendiği zaman, hani bir balonu şişirirsiniz, ağzını serbest bırakınca oraya buraya fırlar, uçar ya, böyle bir yargı istiyorsanız elbette değil. Hukuk sistemiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları ve Avrupa Konseyi üyesi ülkeler nezdinde, Danimarka'dan İtalya'ya kadar size sayısız örnek gösteririz.
SÜLEYMAN BÜLBÜL (Aydın) - İhlalde birinci sıradayız.
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Bağımsız yargı, Türk milleti adına karar veren ve demokratik denetime açılmış yargıdır. Ne demek demokratik denetim? İşte Parlamentonun da denetiminde olan ve milletin seçtiklerinin de bir şekilde seçimine müdahil olduğu bir yargıdır.
MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Parlamentonun denetiminde değil, tek adamın denetiminde.
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - İtalya'da, Danimarka'da, Almanya'da bu sistem vardır. Onun için "Sizin istediğiniz gibi karar verirse o yargı demokratik değildir, bizim istediğimiz gibi verirse demokratiktir." demek Latincede "primus inter pares" yani eşitler arasında biz daha eşitiz demektir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)