| Konu: | (2/1095) esas numaralı Katma Değer Vergisi Kanununda ve Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/45) münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 8 |
| Tarih: | 22.10.2019 |
AHMET AKIN (Balıkesir) - Sayın Başkan, teşekkürler.
Çok sevgili, değerli arkadaşlar, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli arkadaşlar, önümüz kış. Şimdi havalar soğumaya başladı, evlerde doğal gaz büyük ihtiyaç, elektrik büyük ihtiyaç ama maalesef milletimiz şu anda kara kara düşünüyor "Biz nasıl bu faturaların altından kalkacağız?" diye.
Hatırlarsanız, dolar 7 liraya çıktığı zaman dediniz ki: "Dolar yükseldi, biz elektriğe zam yapacağız." Hemen zammı yaptınız. Ardından dolar 5 liraya indi, dedik ki: "Tamam, dolar indi, şimdi artık zammı indirin." Çok göstermelik bir indirim yaptınız ama gerçek anlamda indirim yapmadınız. Sonra ne oldu? Sayın Cumhurbaşkanı çıktı dedi ki: "Bakın, bu konularda fırsatçılık yapanları uyarın." Ama en büyük fırsatçılığı maalesef AK PARTİ Hükûmeti yaptı. Ne yaptı? Oradaki zammı, artımı indirmeden yine milletin sırtına yükledi.
Geçen yıldan bu yana da doğal gaz ve elektriğe tam 5 kere zam yapıldı değerli arkadaşlar. Bakın, evlerde elektrikler kesik, doğal gazlar kesik, 2017-2018 yıllarında tam 14 milyon 314 bin 375 abonenin elektriği kesildi. Ayrıca, 2014 ile 2018 arasında da 5 milyon 386 bin 338 abonenin doğal gazı kesildi. Şimdi bu son zamlar, patır patır gelen zamlar daha da milleti sıkıntıya soktu ve bu rakam daha da fazla arttı. 2019 bütçesinde, 2 Kasım 2018'de Sayın Bakan bir açıklama yaptı, dedi ki: "Biz paydaşlarımızı önemsiyoruz, en büyük paydaşımız vatandaşımız, 54 milyon abonemiz var." Soru şu değerli arkadaşlar: 54 milyon aboneye -bu son bir yılda yapılan zamlar toplamı yüzde 70'e varıyor- bu abonelere yani bu paydaşa yüzde 70 zammı sordunuz mu, yoksa kafanıza göre mi yaptınız? Bu milletin nasıl ne yakacağını; doğal gazını, elektriğini nasıl ödeyeceğini düşündünüz mü? Yoksa 60 milyar dolar borçla bir enkaz devreden damat bakanın enkazını ödemesini millete mi bıraktınız? Bakın değerli arkadaşlar, sektörü 60 milyar dolar borçla bırakan damat bakanı ödüllendirir gibi Hazinenin, Maliyenin başına getirdiniz. Ne yaptınız? Şimdi, orayı da batırıyor. Allah aşkına, onu bir zahmet oradan alın da millet biraz refah görsün. Ekonomi nasıl olur, bilenleri, uzmanları anlatsın.
Ayrıca, AK PARTİ iktidara geldi, ne dedi? "Biz elektrik dağıtımını özelleştiriyoruz." Hatırlayın değerli arkadaşlar, 2013 yılına kadar olan süreçte 18 şirketten tam 12,7 milyar dolar para aldı. Bu para ne ediyor bugünün kuruyla? 72 milyar 390 milyon TL, bugünün parasıyla. Şimdi, o zamanın Bakanı Sayın Şimşek dedi ki: "Artık elektrik ucuzlayacak. Kayıp kaçak azalacak, iyice bitecek. Şirketler kâr edecek." Geldiğimiz durum ne? Buna siz kendiniz bakın, etrafınıza sorun, çok rahat görürsünüz: Yine bir enkaz, yine bir enkaz. Faturaları kararttınız, neden? Çünkü millet görsün istemiyorsunuz, milletin ödediği vergileri karartıyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? Millete karşı bir oyun oynuyorsunuz değerli arkadaşlarım. Bu çok yanlış. 50 liralık enerji bedeli var, 100 lira fatura ödüyor, aradaki vergilerin ne olduğunu millet göremiyor.
Şimdi, düşünün, işçi, emekli, memur yüzde 15 zam almayı hayal dahi edemiyor ama diyorsunuz ki: "Sen yüzde 15 zam bile alamıyorsun ama biz sana yüzde 70 zammı yapıştırıyoruz." Bu ne demek? Bu bir vicdansızlık. Bu hem ayıptır hem yazıktır hem de günahtır.
Enerji Bakanı 27 Mart 2019'da, seçimden önce çıktı, dedi ki seçim yatırımı olarak: "Doğal gaza, elektriğe zam yok." 24 Haziran bitti, ne yaptınız? Patır patır zamları yaptınız.
Değerli arkadaşlar, bu getirdiğiniz sistemle siz bu milletin yoksulluğuna bir de enerji yoksulluğu eklemiş oldunuz. Bu da çok yanlış. Bu da, yine, vatandaşın sırtı üzerinden, yandaş olan bu şirketlerin borçlarını ödemeye gidiyor, başka hiçbir şey değil. Hesap yapın, kendinizi bu milletin yerine koyun. Asgari ücretli doğal gaza ayda 154 lira ödüyor, elektriğe 164 lira ödüyor, ne etti? 318 lira. E, kış aylarında asgari ücretli, maaşının yüzde 20'den fazlasını enerjiye veriyor. Düşünün, geri kalanını nereye ödeyecek, nasıl geçinecek, nasıl yaşayacak? Ben bunu her zaman söylüyorum: Bir ay bu maaşla geçinmeyi deneyin, bu milletin ne çektiğini çok rahat anlarsınız. Enerjide vergiler vicdanları acıtıyor değerli arkadaşlarım, vicdanları sızlatıyor. Şimdi, bizlerin vicdanları büyük oranda sızlıyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
AHMET AKIN (Devamla) - Teşekkür ederim.
Türk milletinin bir ferdi olarak, bir vatandaşı olarak benim ricam: Onların, bu vatandaşların yerine kendinizi koyun, vicdanınızı sorgulayın.
Bakın, dedik ki: Biz konutlarda ısınmada kullanılan doğal gazda KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini ve ÖTV'nin sıfıra indirilmesini istiyoruz.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Ahmet Başkan, 100 liralık fatura "evet" dersek kaç liraya inecek?
AHMET AKIN (Devamla) - Onu söyledim Başkanım.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Bir daha söyle.
AHMET AKIN (Devamla) - Söyledim, 50 liralık enerji bedeline 100 lira para ödüyorlar yani bu akılla mantıkla örtüşmüyor. Bir de bunu kapatıyorsunuz, diyorsunuz ki: Aman ha, vatandaş görmesin, nasılsa biz ne desek onlar ödüyor, biz kendi yandaşlarımızla devam edelim, o Enerji Bakanlığının bıraktığı enkazı bu millete ödetelim, rahat edelim.
Arkadaşlar, alın size bir fırsat, gelin, bu milletin üzerindeki doğal gaz fiyatlarındaki bu vicdansızlığı bitirelim. Bu bir temel ihtiyaçtır, bu temel bir haktır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
AHMET AKIN (Devamla) - Sayın Başkanım...
BAŞKAN - Güzel, sesin güzel, sen devam et.
AHMET AKIN (Devamla) - Evlerde ısınmada kullanılan doğal gazda ödenen KDV'yi yüzde 1'e indirelim ve doğal gazdaki ÖTV'yi de kaldıralım. Bu, bir temel ihtiyaçtır.
Bu konuyla ilgili hepinizin vicdanına sesleniyorum. Bunun partisi olmaz, bunun siyaseti olmaz. Karşı tarafta olan kişiler emekli insanlar, işçi insanlar, maaşının yüzde 15 yükselmesini hayal dahi edemezken geliyorsunuz, diyorsunuz ki: Kardeşim, biz yüzde 70 zammı yapıyoruz, sen de bunu ödeyeceksin, ödemezsen elektriğini keseriz. Evde nasıl okur, nasıl ısınır, düşünen yok.
Onun için, vicdanlarınıza sesleniyor ve bu kanun teklifimizin gündeme alınmasını sizden milletimiz adına rica ediyorum.
Hepinize saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)