GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan'ın açıklaması üzerine konuşması
Yasama Yılı:3
Birleşim:33
Tarih:14.12.2019

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Sayın Başkanım, çok teşekkür ederim efendim.

Toplantının esas gündemine zarar vermemek ve insicamını bozmamak adına bu tartışmalara dâhil olmaktan azami ölçüde uzak kaldım ama görülen ve anlaşılan odur ki bu ifadeler karşısında hem partimin görüşlerini hem de şahsen fikirlerimi beyan etme ihtiyacı hasıl olmuştur.

Halkların Demokratik Partisinin hatibi, kürsüde ifadede bulunurken cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk'e atıfta bulunarak bu cumhuriyeti, vatanı, milleti birlikte kurduğumuzu ya da o kongreyi müştereken topladığımızı ifade eden beyanlarına yer vermiştir. Bunu bütünüyle reddebilmek mümkün değildir.

MENSUR IŞIK (Muş) - Ohoo!

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Müsaade buyurun efendim, siz bir şey söylediniz, ben de anlatıyorum. Reddetmedim ki yani niye tepki gösteriyorsunuz?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun lütfen.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Fakat Gazi Mustafa Kemal, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerini birleştirme ve akabinde Kurtuluş Savaşı verme mücadelesi sürdürürken Diyarbakır'da 1908 yılında kurulmuş Kürt Teali Cemiyeti, Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin temeline dinamit koymak için çaba sarf ediyordu.

Bugün görülüyor ve anlaşılıyor ki bir kesim, Türkiye'nin birliği ve beraberliğini temin etmeye uğraşırken bir diğer kesim de 1908 senesinde kurulmuş, 1919 senesinde de farklı bir misyon ifa etmiş bu cemiyetin devamı olma özelliğini sergiliyor. Bunun mutlak suretle bilinmesi ve değiştirilmesi lazımdır. Zabıtlara geçmesi için söyledim.

Yaşasın Türkiye, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti. Cumhuriyeti kuran millet, onu yaşatmasını da bilir.

Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (İYİ PARTİ ve AK PARTİ sıralarından alkışlar)