| Konu: | Faizsiz finans kuruluşlarına şeriat hükümleriyle denetim ayrıcalığı tanınmasının vahim bir durum olduğuna ve bu konuya açıklık getirilmesini talep ettiklerine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 38 |
| Tarih: | 19.12.2019 |
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Ankara) - Evet, gerçekten Özgür Bey'in ifade ettiği bu konu, 14 Aralıkta Resmî Gazete'de Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun faizsiz finans sektörüne ilişkin kurul kararı ve burada denetçiler için etik kurallarla ilgili... Kurul kararının "amaçlar" bölümünde "Bu Kurallar, denetçiler için Fıkhî ilke ve kurallar esas alınarak oluşturulan etik bir çerçeve ortaya koyar. Bu sebeple denetçilerin, dinî inançları nedeniyle ve Allah-u Teâlâ'nın emirlerine uyma ve yasakladıklarından sakınmanın yolu olarak bu Kurallara uyma motivasyonuna sahip olduğu kabul edilir." diyor. Devamla, sırasıyla bu dayanaklar "dürüstlük" "insanın yeryüzündeki halifeliği ilkesi" "ihlas" "takva" "erdemli olma ve işini mükemmel yapma" diye sayılıyor, böyle devam ediyor.
Şimdi, bunların tümü, kendisini laik olarak tanımlayan bir ülkede yapılıyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Bir dakika ilave ediyorum, tamamlayın.
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Ankara) - Evet, bunların tümü, kendisini laik olarak tanımlayan bir devletin Resmî Gazete'sinde yayımlanıyor. Gerçekten, böylece de faizsiz finans kuruluşlarına şeriat hükümleriyle denetim ayrıcalığı tanınıyor. Biz, nasıl bir ülkede yaşıyoruz, anayasasız bir ülkede mi yaşıyoruz, şeri hükümlerle mi yönetiliyoruz yoksa bu Resmî Gazete, Türkiye'nin Resmî Gazetesi değil mi? Hakikaten bu, vahim bir durum ve buna bir açıklık getirilmesini talep ediyoruz.
Teşekkür ederim.