| Konu: | Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 69 |
| Tarih: | 17.03.2020 |
FARUK SARIASLAN (Nevşehir) - Sayın Başkanım, hayırlı olsun.
BAŞKAN - Çok teşekkürler.
FARUK SARIASLAN (Devamla) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; Nevşehir ilimizde 28/2/2020 merkez Göreme ofis binasında intihara teşebbüs eden vatandaş kurtarılmış. 2/3/2020 Merkez Cevher Dudayev Mahallesi'nde bir binanın 3'üncü katında, balkonda, intihara teşebbüs eden kişi polis tarafından kurtarılmış. 3/3/2020 Nevşehir'de Güzelyurt Mahallesi'nde öğretmen iple kendini asmış. 5/3/2020 Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kavak kasabasında genç bir kadın av tüfeğiyle intihar etmiş. 11/3/2020 Nevşehir Kapadokya Havaalanı'nda sabah saatlerinde, otoparkta, araç içerisinde intihar olayı gerçekleşmiş. 13/3/2020 Nevşehir Devlet Hastanesinde çalışan bir kişi evinde kendini asarak yaşamına son vermiş. 16/3/2020 Nevşehir merkezde bir intihar teşebbüsü olmuş, polisler tarafından kurtarılmış.
Sayın milletvekilleri, Nevşehir'de 15 gün içerisinde tam 7 tane intihar girişimi olmuş. Bu, Nevşehir'de, tarihinde, hiç görülmemiş bir olay. Halk, bu konuda tedirgin, konunun nedenlerinin bilimsel metotlarla araştırılıp bu tür intihar girişimlerinin önüne geçilmesini istemekte.
Üsküdar Üniversitesi Psikiyatri Uzmanı Profesör Doktor Kemal Arıkan "Türkiye'de insanları intihar girişiminden caydıran konuların başında din faktörü geliyor. Allah korkusu, sonsuz cehennem kaygısı intiharlardan vazgeçmede ciddi gerekçe." diyor ve ekliyor "İkinci neden ise 'Yakınlarıma ne olacak?' kaygısı" Bilebildiğim kadarıyla ve eminim, Nevşehir halkı, dinine bağlı ve yakınlarının geleceğini düşünen bir halk. O hâlde burada başka nedenlerin olduğu gözüküyor. Bana gelen bilgiler, Nevşehir'de giderek artan tefecilik olayları. Yoksullaşan halk, bankalardan kullandığı kredilerini ödeyemeyince tefecilere yöneliyor; tefeciler de kapıya dayanınca çaresizlik içinde kalan, geleceğe yönelik umudunu yitiren vatandaş hiç düşünülmemesi gereken yolu seçiyor. Nedenlerden biri bu olabilir, illa da bu, tek nedendir demiyorum.
Değerli milletvekilleri, intiharların birincil düzeyde engellenmesinde temel odak toplum içerisindeki intihar eğilimlerini azaltmaktır. Birincil önleme, çevresel risk etkilerinin azaltılması ve kişisel kaynakların artırılmasıyla mümkündür. En başta yaşam ve özgürlük olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetlerin de içinde olduğu sağlık ve esnekliğe uygun bir yaşam düzeyine kavuşma, yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma, barışçıl amaçlar için toplanma ve dernek kurma, evlenme, mal ve mülk edinme, çalışma, işini seçme özgürlüğü; din, vicdan, düşünce ve anlatma özgürlüğü hakları -ki evrensel insan haklarının temelini oluşturur- gibi temel ilkelere uyulmasıyla intihar vakalarının önlenebileceği bilim insanları tarafından kabul edilen bir gerçektir. Nevşehir'de on beş gün içerisinde oluşan 7 intihar olayını araştırmak üzere sosyolog, psikolog, psikiyatr gibi uzmanlardan oluşan bir heyetin acilen toplanması, Nevşehir'de bir araştırma yapması, daha fazla intiharların olmaması için artık bir zorunluluk hâline gelmiştir.
Değerli milletvekilleri, son dönemlerde Türkiye'nin yaşamış olduğu ekonomik krizler, ayrıca bu virüs olayından dolayı dünya turizmi etkilendiği için Kapadokya bölgesinde turizm ciddi şekilde zarar görmüştür. Geçim kaynağının çoğunluğunu turizmden karşılayan Nevşehir'deki otellerin yüzde 98'inin rezervasyonları iptal edilmiş, turizm sektöründe çalışan işçilerin çoğunluğu işten çıkarılmıştır. Hem işverenlerin iflasını önlemek hem de işten çıkarmaların önüne geçmek için acil önlemler alınması zorunlu hâle gelmiştir. Bu bağlamda bölgemizdeki tüm esnaf ve otel işletmelerinin borçları en az bir yıl faizsiz olarak ertelenmeli, çalışan işçilerin sigortası da bir yıl devlet tarafından karşılanmalıdır. Böylece hem işletmeler açık kalır hem de işçilerin işten çıkarılmasının önüne geçmiş oluruz.
Teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. (CHP ve İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)