GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Uygulanmış olan anayasal modellere bakıldığında kuvvetler ayrılığının Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde çok daha iyi noktada olduğuna ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:71
Tarih:19.03.2020

CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Özellikle, uygulamış olduğumuz son üç anayasal modele baktığımız zaman -1921, 1924, 1961, 1982 ve son, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi- kuvvetler ayrılığının şu anki sistemde çok daha iyi bir noktada olduğuna biz inanıyoruz. Cumhur İttifakı olarak bu yasal düzenlemeyi milletimize sunduk, milletimiz de buna inandı. Ama kuvvetler ayrılığının tam da ne olması gerektiği Sayın Grup Başkan Vekilinin ifade ettiği noktada düğümleniyor. Acaba tam bir kuvvetler ayrılığının ne olması lazım? Eğer kuvvetlerin birbirleriyle tamamen bağımsız olduğu bir sistemi biz teorik olarak kitaplarda hayal ediyorsak bunu ancak yasama organını başka bir ülkeden, devletten, milletten; yürütmeyi başka bir ülkeden; yargıyı da başka bir ülkeden seçmek suretiyle yaparsınız. Böyle bir şey mümkün değil. Onun için bugün modern demokrasilerde -Avrupa'nın öykünülen demokrasilerine baktığımız zaman dahi- yerine göre buradaki geçişkenliğin denge denetimi sağlayacak şekilde olduğunu görüyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

İSMAİL TATLIOĞLU (Bursa) - Sayın Başkan, bu konuları başka bir oturumda konuşalım.

CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Son cümlem.

BAŞKAN - Tamamlayalım efendim.

CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Biz, özellikle denge denetimi önemsiyoruz ve mevcut sistemin de denge denetim ve kontrol mekanizmalarını hayata bu şekilde geçirebileceğine inanıyoruz.

Bu açıklamayı da özellikle sayın vekilin, sayın hatibin biraz önce kürsüden yaptığı konuşmadaki yakınmalarına gerek olmadığını, dikkatle dinlediğimizi ifade etmek için yaptım.

Teşekkür ediyorum.