| Konu: | Coronavirüs salgınıyla mücadelenin devlet millet dayanışması ile Bilim Kurulunun tavsiye kararları çerçevesinde başarılı şekilde yürütüldüğü gibi normalleşme sürecinin de bilimsel ve istatistiksel veriler ışığında yürütüldüğüne, başka ülkelerdeki vatandaşlarının sağlığını koruyan iradenin kendi ülkesindeki vatandaşlarının yaşam hakkının teminatı olduğuna, Ayasofya'da İstanbul'un fethinin 567'nci yıl dönümünde Fetih suresi okunduğuna, kendi coğrafyasında, ay yıldızlı al bayrağının dalgalandığı her yerde kendi iradesini ortaya koyan milletin hoşgörüyü de elden bırakmadığına ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 94 |
| Tarih: | 03.06.2020 |
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; tabii gündem ne olursa olsun salgın birinci gündemimiz. Bu noktada salgınla mücadelemizi devlet millet dayanışmasıyla hamdolsun başarılı bir şekilde yürütmeye devam ediyoruz. Güçlü devletlerin salgına teslim olduğu, sağlık bakanlarının bir bir istifa ettiği ve başka ülkelere özgürlük götürenlerin kendi ülkesinde vatandaşlarını salgına kurban ettiği bir süreci yaşıyoruz. Ancak bizler vatandaşlarımızı sadece devletimiz ve ülkemiz sınırları içerisinde değil, aynı zamanda yurt dışında da takibini yapmak suretiyle, gerek Norveç'ten gerek Mısır'dan gerek dünyanın diğer ülkelerinden getirmek suretiyle onları sağlıklarına kavuşturmaya gayret ediyoruz. Tabii, bu noktada yaptığımız çalışmayı, hem siyasi irade hem millet-devlet dayanışması hem de stratejik ve bilimsel aklın öne çıkması sayesinde yapıyoruz. Bilim Kurulunun tavsiye kararları çerçevesinde süreç yürütülüyor. Bu noktada, normalleşme süreci de yine hem bilimsel hem de istatistiksel veriler ışığında yürütülmektedir. Onun için, normalleşme bağlamında, kronik hastalar ve hamile kadınların durumuna da hassasiyetle dikkat edilmek suretiyle, özellikle hamile kadınların 32'nci haftada başlayan izinlerinin 24'üncü haftaya düşürülmesi bu bilimsel veriler ışığında yapılmaktadır. Bu noktada, başka ülkelerde vatandaşlarının sağlığını koruyan irade, kendi ülkesindeki vatandaşlarımızın da hassasiyetle yaşam haklarının teminatıdır. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Dünya Sağlık Örgütü ve vatandaşlarımız, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükûmetimize teşekkürlerini ileterek Mecliste aldığımız kararlarla sürecin yürütülmesindeki başarılarımızı takdir etmektedir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi lütfen.
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Diğer taraftan, özellikle Ayasofya'da fethin 567'nci yılında Fetih Suresinin okunması, bizim milletimizin farklılıklara saygısının bir göstergesidir. İnsanların genleri nasıl varsa milletlerin, medeniyetlerin de genleri vardır. Bu milletlerin, medeniyetlerin genleri döner dolaşır bir şekilde aslına irca eder. Bakınız, coğrafyamız, özellikle, milletimizin tarih boyunca farklı din, inanç, düşünce sistemlerine olan hoşgörüsü, saygısı, birlikte yaşama kültürüne ilişkin ortaya koyduğu duruşuyla kiliselerin, havraların, sinagogların ve camilerin bir arada kardeşçe yaşadığı bir coğrafya olmuştur.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlayın lütfen.
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Hatta, farklı coğrafyalardan inancı ve özgürlüğü sebebiyle kaçanların istikameti, her zaman bu hoşgörü iklimi, coğrafyası olmuştur. Geçmişte Hristiyanlar, Yahudiler, Museviler her coğrafyadan kaçarak bu milletin sinesine sığınmıştır.
Bakınız, bugün de aynı anlayış egemen olmaktadır. Evet, Ayasofya'da Fetih suresi okunmuştur, hamdolsun. Bu millet, kendi coğrafyasında, al bayrağının dalgalandığı her yerde kendi iradesini ortaya koymaktadır; aynı zamanda hoşgörüyü de elden bırakmamaktadır.
Son bir yıllık süre zarfında, Gaziantep'te, yine bir müze niteliğinde olan eski Hanuka Sinagogu'nda tarihî niteliği bulunan Hanuka Töreni, kırk yıl sonra ilk kez bu sene kutlanmıştır. Yine, azınlık gruplarının katıldığı Akdamar Kilisesi tanıtım etkinliği, 2019 Aya İrini İstanbul etkinliği...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Özkan, son kez açıyorum.
Buyurun.
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - ...bu coğrafyada hoşgörünün bir göstergesi olarak hayata geçmiştir.
Dimetoka'da, Balkanlarda bugün yeniden o eski zulmü hortlatmak isteyenler kendi genlerinde var olanı göstermektedir.
Bakınız, fethin 567'nci yıl dönümünde Ermeni patrikliğinin 556'ncı kuruluşunu da kutladık, hayırlı olsun.
Bu, işte, Balkanlarda, Ortodoks dünyasında farklı din ve mezheplere hoşgörünün, barışın, huzurun nasıl ulaştırıldığını göstermektedir.
Ben, Ziya Paşa'nın sözleriyle sözümü tamamlamak istiyorum. Biz, bizim medeniyetimizde var olan iklimi ortaya koyarız, onun için: "Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz/Kişinin görünür rütbe-i aklı eserinde."
Teşekkür ediyor, hayırlı çalışmalar diliyorum.