| Konu: | Iğdır ilinin sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 115 |
| Tarih: | 21.07.2020 |
HABİP EKSİK (Iğdır) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Konuşmama başlamadan önce size hayırlı olsun diyor, başarılar diliyorum. Genel Kurulu da saygıyla selamlıyorum.
Iğdır, Doğu'nun Çukurovası; etrafı 3 ülkeyle çevrili olan, yanı başında Ağrı Dağı olan mükemmel bir şehir ama bu mükemmel şehir, maalesef birçok sorunla karşı karşıya, birçok problemle karşı karşıya. Bunların başında gelen yoksulluk, açlık, işsizlik sorunu.
Bakın, 3 ülkeyle sınırı olan bir il ama ticaret sıfır denecek düzeyde. Nahçıvan Sınır Kapısı, maalesef, orada doğru düzgün ticaret konusunda faal değil, zaten Ermenistan'la ilgili olan sınır kapısı kapalı, yine İran'la bağlantılı olan Borualan Sınır Kapısı da ticarete kapalı. Açıkçasını söylemek gerekirse, dünyanın en stratejik şehri ama ticaret konusunda en yoksun olan şehri konumunda.
Yine, biliyorsunuz, Iğdır bir ova; etrafı dağlarla çevrili, Aras Nehri'nin suladığı mükemmel bir ova ve bu ova, tarım konusunda bitme noktasında arkadaşlar. İnsanlar ürettiklerini satamıyorlar; kayısısı meşhur, elması meşhur, karpuzu, kavunu mükemmel derecede iyi, bereketli, bol ama insanlar ürünlerini satamıyorlar çünkü AKP iktidarı orada tarımı âdeta kaderine terk etmiş durumda.
Yine, şunu söylemekte fayda var: Iğdır, halkının demokrasi bilinci ve sandığa olan inancı açısından son derece gelişmiş bir ildir. Fakat 15 Mayısta, AKP iktidarının Bakanı, hukuksuz bir şekilde Iğdır halkının demokrasiye olan inancını katletti, belediyesini gasbetti ve hukuksuz bir şekilde belediye eş başkanlarının yerine kayyum atadı.
Değerli milletvekilleri, yine Ünlendi diye bir baraj kurulacaktı -yıllardır kuruluyor- fakat hiçbir şekilde faaliyete girmedi. "Ha bu sene bitecek, ha önümüzdeki sene bitecek." derken, emin olun, yıllardır Iğdır halkı su bekliyor, bir türlü ulaşamadı.
Yanı başında Ağrı Dağı var dedik, dünyanın en önemli dağlarından bir tanesi, turistik açıdan çok kıymetli fakat turizm açısından baktığınız zaman Iğdır halkı, Iğdır şehri mahrum bırakılmış, âdeta kaderine terk edilmiş.
Sağlık alanında çok ciddi sorunları var. Bakıyorsunuz, bir tane hastaneye mahkûm bırakılmış, yetersiz doktor sayısıyla, yetersiz sağlık emekçisi sayısıyla karşı karşıya, insanlar sabahın köründe orada, hastanenin önünde sıra bekliyorlar, maalesef birçok branşta doktor yok ve insanlar 300 kilometre uzaklıktaki Erzurum'a sağlık hizmetini almak için gitmek zorunda kalıyorlar.
Kağızman'ın olduğu bölgede, Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt köyünde bir HES yapıldı. Bu HES yapımı sonucunda, maalesef, Iğdır'ın, ovanın iklimi değişti; pamuk yetişen Iğdır, yazın ortasında selle karşı karşıya kaldı. Tuzluca'nın Unbulak'a bağlı Zaraphane mezrasında sel gelişti, insanlar neredeyse yaşamlarını yitiriyorlardı. Orada birçok köy var, o köylerin hepsinin bir an önce afet bölgesi kapsamına alınması lazım.
Yine, değerli milletvekilleri, Iğdır'ın yanı başında dünyanın en büyük tehlikesi olan Metzamor Nükleer Santrali var Ermenistan'a ait. Bu nükleer santralle ilgili maalesef hiçbir girişim yapılmıyor, Dağlık Karabağ'la ilgili verdiğimiz soru önergelerine de "Azerbaycan'la aralarındaki husumetten dolayı görüşmeler gerçekleştirilmiyor." deniliyor. Fakat Iğdır halkı, maalesef, bu iki ülkenin savaş konusunda birbirleriyle çekişmelerinden dolayı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Nitekim, Azerbaycan Savunma Bakanı çıkıp dedi ki: "Eğer Ermenistan bizim barajımızı vurursa, barajımıza saldırırsa biz de Metzamor'u vuracağız, bu kapasitedeyiz."
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.
HABİP EKSİK (Devamla) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Yani orada nükleer bir santrali patlatmaktan bahsetti. Maalesef, Türkiye buna sessiz ama Iğdır halkı korkuyla yaşamaya devam ediyor.
Açıkça söyleyelim: Iğdır'ın diğer geçim kaynağı olan hayvancılıkla ilgili de zaten bölgede yayla yasakları söz konusu, insanlarımız hayvancılığı da yapamıyor. Ardahan'ın yaylalarına gidiyorlardı, geçen sene Ardahan Valiliği hukuksuz bir şekilde Ardahan yaylalarının kapısını Iğdırlı hayvancılıkla uğraşan insanlara kapattı ve onların geçim kapısını ellerinden aldı. Ondan dolayı da buradan sesleniyoruz, diyoruz ki: Ey Türkiye Büyük Millet Meclisinin üyeleri, ey icracı Hükûmet; Iğdır Türkiye'nin bir şehridir, hatta Türkiye'nin en güzel şehirlerden bir tanesidir. Gelin, Iğdır halkına zulmetmekten vazgeçin, sorunlarını çözmek için birlikte kafa kafaya verelim ve Iğdır halkının sorunlarını çözelim ki...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
HABİP EKSİK (Devamla) - ...insanlarımız huzur, refah ve varlık içerisinde yaşasınlar.
Genel Kurulu saygıyla selamlarım.
Teşekkürler. (HDP sıralarından alkışlar)