GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:10
Tarih:27.10.2020

ALİ KEVEN (Yozgat) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 25'inci maddesi hakkında söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Tarım ve orman alanında getirilen çeşitli düzenlemeler ne yazık ki sorunların çözümünden çok uzak. Çiftçilerin yaşadığı sorunlarla ilgili, tarımdaki ithalat politikanız, buğday üretimi, pancar üretimi gibi tarımsal veriler üzerinde yaptığımız eleştirilere ve çözüm önerilerine kulak tıkıyorsunuz, tam bir dayatma örneği sergiliyorsunuz.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Yozgat'ımız bir tarım şehridir. Yozgat'tan çiftçilerimizin sizlere selamları var; "Yeşil mercimekte 1'inci, şeker pancarında 2'nciyiz ve buğday üretiminde ilk 6 il arasındayız ama hayatımızdan memnun değiliz." diyorlar. Çünkü mazot ve gübre fiyatları kepçeyle artarken buğday ve arpa fiyatı kaşıkla artıyor, nohut ve mercimek fiyatları dalgalı seyrediyor. Geçen sene 5 liraya satılan ürün bir yıl sonra 3 liraya satılabiliyor. Sertifikalı tohum desteği, ekim sezonu geldi, ödenmedi. Şeker pancarı üreticileri pancarı söküyor, fabrikaya teslim ediyor ama kaç lira fiyat verileceği belli değil. Şeker pancarı taban fiyatı, ekim ayı bitiyor, belli değil. Geçen sene 1 Eylülde açıkladığınız pancar fiyatını neden açıklamıyorsunuz? Merak ediyorum, pancarın fiyatını şeker olunca mı açıklayacaksınız?

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; on sekiz yılda 68 milyon ton buğday ithal eden AKP iktidarı, çiftçimizi yoksullaştırırken başka ülkelerin çiftçisini ihya etti. Bu dönemde, on sekiz yılda tarım ürünleri ithalatına 104 milyar dolar ödediniz; arpa ve buğday ithal etmek için gümrük vergilerini sıfırladınız, her şeyi sıfırladınız ama çiftçinin borcunu sıfırlamadınız. Öyle sanıyorum, böyle giderseniz Türk çiftçisi de sizi sandıkta sıfırlayacak. Şu an çiftçilerin bankalara 120 milyar lira borcu bulunduğunu biliyor musunuz? Bu borcun ertelenmesi ve faizsiz yapılandırılması çok acil bekliyor. Yapılandırma paketinin içine çiftçilerin dâhil edilmesi şart, Tarım Kredi borçlarının yapılandırmaya dâhil edilmesi ve faizlerinin silinmesi şart.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Yozgat'ta hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin sizlere selamları var. Üretici, girdi maliyetleri artışından, doların artışından endişeli; geleceğe güvenle bakamıyor. Maliyetlerin artışı gerek besicilik gerekse süt hayvancılığı yapanlar için içinden çıkılmaz bir hâl aldı. Şu an düveler, inekler maalesef kesime gönderiliyor çünkü yem fiyatı yüzde 35-40 arttı ama süt fiyatı bir türlü artmıyor. Yozgat'ta Ziraat Bankası, kapısına gelen üreticiye hayvancılık kredisi vermek için binbir zahmet öne sürüyor. Kapasite raporlarıyla, üreticinin elindeki ağılın kapasitesini düşürmek için uğraşıyorlar. Bu üretici ne yapsın? Tefecinin eline mi düşsün istiyorsunuz?

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Yozgatlı esnafımızın da sizlere selamları var; Covid salgını koşullarında siftah yapamıyor, borcunu ödeyemiyor, evine ekmek götüremiyor. Servisçi esnafı mart ayından beri kontağı kapattı, iş yapamıyor; biz de devlet olarak onların araç muayene ücretlerini üstlenelim. Kahvehaneci esnafına gelir desteğinde bulunalım. Kırtasiyeciler için kamu kurumlarına o ilde, ilçede bulunan kırtasiyeden malzeme temin etme zorunluluğunu getirelim. Yine, diğer esnafımıza kira yardımı yapalım. Bu öneriler ilk etapta bir nebze rahatlama yapacaktır ama Sayın Cumhurbaşkanımız Malatya'da esnafa "Sen abartıyorsun, bu kadarı abartı." diyor. Bu söylem, esnafın sorunlarını çözmüyor, çözemiyor.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; esnafımız sicil affının bir an önce çıkarılmasını bekliyor. Yeni kredi de kullandırılmayan esnaf ne yapacak, soruyorum, bir açıklasanız da tüm esnaf öğrense. Salgının başladığı mart ayından itibaren BAĞ-KUR prim borçları ödenemiyor. Mart ayından itibaren BAĞ-KUR primi borçları mutlaka silinmelidir. Esnaf Kefalet Kooperatifleri tarafından kullandırılan 25 bin liralık kredinin ödemesi üç ay ertelenmişti, şimdi onun da ödeme günü geldi. Esnafın neyini alacaksınız, canını mı alacaksınız, merak ediyorum.

Şu an Yozgat'ta üniversite öğrencileri şehre gelmediği için kafecisi, lokantacısı, kantincisi, kırtasiyecisi, yurt işletmecisi, binlerce esnaf gelirini kaybetti. Bu esnafların prim borcu, kira, stopaj, fatura, vergi ödemesi gibi birikmiş borçları, düzenlenecek bir hibe destek programıyla mutlaka üstlenilmelidir. Sadece Halk Bankasında biriken 15 milyar lirayı bulan borç, yeniden yapılandırılarak bir yıl ertelenmelidir.

Eğer, siz, meşhur beşli müteahhit grubuna değil de esnafa bütçe ayırırsanız kaynak çok. Bu müteahhitlere verilen yolcu ve araç garanti sayılarını biraz daha insaflı ve vicdanlı verirseniz kaynak çok. On sekiz yılda Londra tefecilerine, Galata bankerlerine yani faize tam 1 trilyon lira ödediniz; yönünüzü tefecilere değil esnafa, çiftçiye, emekçiye çevirirseniz kaynak çok.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.

ALİ KEVEN (Devamla) - Bu ülkeyi on sekiz yıl tek başınıza yönettiniz. Ülkenin geldiği nokta: Yoksullar, zenginlerin yaşadığı mahallelerde artık yemek topluyor; siz övünebilirsiniz bu tablodan, ben utanıyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP ve İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)