| Konu: | 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 3'üncü Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 27 |
| Tarih: | 10.12.2020 |
SALİM ÇİVİTCİOĞLU (Çankırı) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin üçüncü turu üzerinde şahsım adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.
Sözlerime başlarken, Barış Pınarı harekât bölgesi Resulayn'daki bombalı araç saldırısında 2 askerimiz şehit olmuş, 8 askerimiz yaralanmıştır; şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum. Terörü, teröristi ve teröre destek olanı lanetliyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Değerli milletvekillerim, ülkemiz, her alanda olduğu gibi enerjide de, aile, çalışma, sosyal politikalar alanında da büyük atılımlar yapmaya devam etmektedir. Dünyada son bir asırdır yaşanan hiçbir karmaşa, savaş, kaos, çatışma, çekişme yoktur ki gerisinde öyle veya böyle enerji hesabı yatmasın. Bu nedenle petrol ve doğal gaz sahalarının kontrolü ve güvenliği için vahşi bir düzen kurulmuştur.
Ülkemizde, çok uzun yıllar boyunca petrol ve doğal gaz arama çalışmaları genellikle, devletimiz haricinde, kiralama usulüyle yapılmaktaydı. Hele derin deniz sondajlarında tamamen dışa bağımlıydık. Yüzlerce milyon dolarlık arama faaliyetleri sonunda elimize 3-5 sayfa rapor dışında hiçbir şey geçmezdi. Kimsenin günahını almıyoruz ama sonuçta biz artık bu şekilde yürüyemeyeceğimizi gördük. Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize emin adımlarla yürüyoruz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Mülkiyeti ülkemize ait olan 3 sondaj ve 2 sismik araştırma gemimiz tamamen kendi ekipmanlarımız ve kendi personellerimizle çalışmalarını sürdürmektedir. Karadeniz ve Akdeniz'de gerçekleştirilen hidrokarbon arama faaliyetleri neticesinde Fatih sondaj gemisiyle Sakarya Sahası'nda 405 milyar metreküp büyüklüğünde doğal gaz rezervi bulunmuş, bu keşif 2020 yılında dünyada denizlerdeki en büyük keşif olarak kayda geçmiştir; onurluyuz, gururluyuz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Bu sayede, inşallah, 2025 yılı sonrası, piyasa ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unun karşılanması öngörülmektedir.
Millî Enerji ve Maden Politikası kapsamında, yerli kömürün kullanımının artırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Kurulu güç bakımından ülkemizde kamu tarafından işletilen mevcut barajlardan Keban, Karakaya ve Hirfanlı HES'lerinde verimliliği arttırmak amacıyla rehabilitasyon yatırımları devam etmektedir. Yine, inşaatının bitimiyle bunlar içerisinde yer alacak olan kendi bölgem Çankırı ili Kurşunlu ilçesindeki Devrez Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya Barajı'nın yapım çalışmaları da hızlı bir şekilde devam etmektedir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) 2002'den 2020'ye kadarki süreçte yani on sekiz yılda yenilenebilir enerjide ülkemiz, yaklaşık 4 kat enerji ihtiyacını karşılayabilen bir yapıya kavuşmuştur.
Akkuyu Nükleer Santrali'nin tamamlanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Tamamladığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak olan ve 4 üniteden oluşacak olan santralin ilk ünitesinin 2023 yılında, diğer ünitelerinin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar işletmeye alınması planlanmaktadır. Gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki artık enerji alanında üst lige çıkmış bir Türkiye vardır. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)
Aile, çalışma ve sosyal politikalar alanında da çok güzel gelişmeler elde edilmiştir. Aile, Türkiye'nin dünü, bugünü ve yarını için en önemli stratejik gücüdür. Aile, hem sosyolojik hem ekonomik açıdan toplumu değiştiren ve dönüştüren muazzam bir güce sahiptir. Bu yüzden Bakanlığımız, aileye değeri Türkiye'ye değer olarak görmektedir.
Hükûmetlerimiz döneminde yaptığımız reformlarla vatandaşlarımızın neredeyse tamamını sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldık. Günümüzde nüfusun yaklaşık yüzde 99'u sosyal güvenlik kapsamındadır. Çalışma hayatında kadın iş gücü istatistiklerine baktığımızda da kadın istihdam oranının ve kadınların iş gücüne katılım oranının arttığını görmekteyiz.
2020 yılının ilk yarısında dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını iş gücü piyasasını da olumsuz yönde etkilemiştir. Covid-19 salgını dolayısıyla iş yerlerinin ve çalışanların desteklenmesi ihtiyacı ortaya çıkmış, iş yerlerinde üretimin ve istihdamın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla uzaktan çalışma uygulamalarına...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurunuz Sayın Çivitcioğlu.
SALİM ÇİVİTCİOĞLU (Devamla) - ...yaygınlık verilmiş ve değişen koşulların iş gücü piyasası üzerindeki olumsuzluklarını gidermeye yönelik çeşitli önlemler alınmıştır. Salgından etkilenen tüm toplum kesimlerine yönelik "Sosyal Koruma Kalkanı" hayata geçirilmiştir. Covid-19 salgınıyla mücadelede en hızlı ve acil tedbirleri uygularken sosyal diyaloğu esas alıp, bu dönemde hem işçiyi hem de işvereni birlikte koruyup yolumuza devam ettik. Dar gelirli vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması için Vefa Sosyal Destek Gruplarını oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Biz Bize Yeteriz Kampanyası'nda milletimizin destekleriyle 2 milyar liralık bir bağışı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Görüldüğü gibi, on sekiz yıldır hükûmetlerimiz tüm imkânlarıyla vatandaşlarımızın yanında olmaya devam etmektedir.
Son olarak, enerji, aile, çalışma ve sosyal politikalar alanında yapılan atılımlara liderlik yapan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, emeği geçen Bakanlarımıza, Bakan Yardımcılarımıza, milletvekillerimize, bürokratlarımıza, mühendislerimize ve tüm çalışanlarımıza buradan teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Selamlayın, buyurun.
SALİM ÇİVİTCİOĞLU (Devamla) - Bu duygu ve düşüncelerle, 2021 yılı merkezî yönetim bütçesinin milletimize ve devletimize hayırlı olmasını diliyor, Gazi Meclisimize ve bizi ekranları başında izleyen tüm vatandaşlarımıza saygılarımı sunuyorum. Allah'a emanet ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)