| Konu: | 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 5'inci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 29 |
| Tarih: | 12.12.2020 |
CHP GRUBU ADINA MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - AFAD'ın 2021 yılı bütçesi üzerinde söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.
Bütçe 2 milyar 85 milyon. Bu bütçeyle afet konutları, tatbikatlar, arama kurtarma, lojistik destekler yapılacak. Güzel ancak bütün bunlar afet sonrasına ilişkin hedefler yani yuvalar yıkılıp insanlar öldükten sonraki işler. Peki, afet risklerinin azaltılmasına ilişkin plan ve projeler nerede?
Dünyanın bizi kıskandığını iddia ediyorsunuz ama hâlen 1959 yılında yani insanlığın Ay'a çıkmasından tam on yıl önce çıkarılmış olan 7269 sayılı Afet Yasası yürürlükte. Arkadaşlar, üzerinden tam altmış bir yıl geçmiş, insanlık Mars'a yolculuk yapıyor, ülke nüfusu 3 katına çıkmış, afetlere ilişkin bütün bilimsel ve teknik veriler, yaklaşımlar değişmiş ama siz bu yasayı hâlâ değiştirmemişsiniz. (CHP sıralarından alkışlar) İşinize gelince Kamu İhale Kanunu'nu 191 kez değiştiriyorsunuz.
Marmara depreminde 17.480 vatandaşımızı kaybettik, 40 milyar dolar zararımız var. Yine, 2000 yılından bugüne kadar 1.119 vatandaşımızı yitirdik, 80 bine yakın bağımsız bina hasarlı ve sizin umurunuzda bile değil.
Bakın, arkadaşlar "99 depreminin üzerinden yirmi bir yıl geçmiş, ne yaptınız?" diye sorarım Sayın Bakan. Sadece ocak ayından bugüne kadar deprem, sel, çığ ve benzeri afetlerde 240 vatandaşımızı yitirdik, en sonuncusunu da İzmir depreminde yaşadık ne yazık ki. Doğa size daha ne kadar ders verecek arkadaşlar? (CHP sıralarından alkışlar)
Buradan bir kez daha soruyoruz: Deprem için "özel iletişim vergisi" adı altında topladığınız 35 milyar doları ne yaptınız Sayın Bakan? Neden bu parayı insanların can ve mal güvenliği için kullanmıyorsunuz? Oy uğruna imar affıyla vatandaştan topladığınız 23,5 milyarı neden riskli binaların güçlendirilmesine harcamadınız? Anayasa'nın 43'üncü maddesi ovaları korumayla ilgilidir. İzmir'de binlerce bina çöktü, 117 vatandaşımızı yitirdik ama siz yine gidip aynı ovaya yerleşiyorsunuz. Yetmedi... Jeoloji mühendisi olmaya gerek yok arkadaşlar; şurası taşkın sahası içerisinde -yine, 13 vatandaşımızı yitirdiğimiz Giresun'da- Yeni Dereli adı vererek aynı yerde yeniden yapılaşma yapıyorsunuz. Bunu nasıl izah edeceksiniz? Heyelanlı alanlarda yeniden yapılaşma yapıyorsunuz. (CHP sıralarından alkışlar)
Değerli milletvekilleri, İçişleri Bakanı fay yasasını çıkaracağını söyledi, hâlâ çıkmadı, onu bekliyoruz, fay yasasının çıkmasını bekliyoruz. Neden bu ülkede afet riski azaltma planı yok arkadaşlar?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
MÜZEYYEN ŞEVKİN (Devamla) - Neden herhangi bir ülkede yaşanan depremde insanların burnu bile kanamazken benim ülkemde insanların hayatı kararıyor? Neden seferberlik ilan etmiyoruz arkadaşlar? Neden kentleri yeniden dönüştürecek, çağdaş, güvenli, yaşanabilir yapılara kavuşabilecek teknik kadroları, liyakatli kadroları gündeme getirmiyoruz? Neden kamuya jeoloji, jeofizik, inşaat, maden, ziraat, çevre mühendisleri, mimarlar, şehir plancıları almıyorsunuz? 160 bin bekleyen öğretmen var, 60 binini atamıyorsunuz. Kentlerimiz, doğa kaynaklı risklere karşı güvensiz, ekonomi dipte, işsizlik tavanda, vatandaş enkaz altında, gazeteciler mahpusta, düşünceler prangada, tencereler kaynamıyor ocakta ama sizin kafanız hâlâ kumda, seçimde gideceksiniz haberiniz ola! (CHP ve HDP sıralarından alkışlar)