GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal bir hukuk devleti olduğuna, bu coğrafyada kırk yıldan beri maddi ve manevi kayıplara uğranılmasına neden olan terör örgütüyle mücadele edildiğine, özgürlük, barış, demokrasi ve kardeşliğin büyümesi isteniyorsa bu dilin terk edilmesi gerektiğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:4
Birleşim:34
Tarih:17.12.2020

CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Teşekkürler.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Türkiye Cumhuriyeti devleti anayasal bir hukuk devletidir ve bu ülkede, bu coğrafyada kırk yıldan beri Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Alevi'siyle Sünni'siyle bizlere ağır bedeller ödeten, acı çektiren ve maddi manevi kaybımıza neden olan terör örgütüyle mücadele ederken hamdolsun, yine, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde ve doğrudan terör örgütüyle mücadele ediliyor. Bu anlamda, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler, gelişmiş demokrasiler, Batı demokrasileri nasıl bir usulle bu mücadeleyi, terörle mücadeleyi gerçekleştiriyorsa bizler de aynı usulle gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda, Türkiye Cumhuriyeti devleti Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle; 83 milyon tek bir anlayışla, vatandaşlık bağıyla, tek bir millet şuuruyla beraberiz.

Bu anlamda, kürsüden özellikle Türkiye Cumhuriyeti devletinin 2014'te almış olduğu kararla, Sri Lanka modelini kendine örnek alan bir anlayışa sahip olduğu ve bu anlamda Sri Lanka'da nasıl süpürme hareketiyle devlet güçleri, Tamil halkının üzerinden geçtiyse, 80 bin civarında sivil katledildiyse siz 2015'te, 2020'ye kadar ve en son günlerde de bunu yapmaya çalışıyorsunuz anlayışını kabul etmemiz mümkün değil.

Bakınız, bu coğrafyada eğer biz barışımızı arzu ediyorsak, hukuk devleti çerçevesinde coğrafyamızın yeniden refah, özgürlük, barış, demokrasi ve kardeşlikle neşvünema bulmasını istiyorsak bu dili terk etmemiz gerektiğini ifade ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)