GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:43
Tarih:28.01.2021

HDP GRUBU ADINA MAHMUT CELADET GAYDALI (Bitlis) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisinin grup önerisi üzerine söz almış bulunmaktayım, sizleri ve kamuoyunu saygıyla selamlarım.

Değerli milletvekilleri, AKP'nin mücahitlik felsefesinin zaman içerisinde nasıl müteahhitlik felsefesine dönüştüğü artık tüm kamuoyu tarafından net bir şekilde bilinmektedir. Adalet mekanizmasını kendi siyasi çıkarları için tahrip eden bu anlayış maalesef yasaları da kendi yandaşlarını ihya etmek için bir araç hâline çevirmiştir. Bakıldığı zaman bugün Türkiye'de "mega proje" ya da "büyük proje" olarak adlandırılan tüm projelerin altından her seferinde aynı şirketlerin çıkıyor olması artık bir tesadüften öte, bir realiteye dönüşmüştür.

Kamu İhale Kanunu 2003'ten bu yana 190'ın üzerinde değiştirildi. Revize edilebilir fakat bu, kanunu revize etmekten çok kanunu rezil etmeye dönüştü. Kamu İhale Kanunu'na göre 3 usul var: Ya açık ihale ya belli istekliler arasında ihale ya da pazarlık usulü ihale fakat Türkiye'de iktidar tarafından tercih edilen 4'üncü bir ihale etme yöntemi geliştirilmiş durumda, bunun adı da adrese teslim ihale usulüdür. Yandaşa ihale vermek adına Kamu İhale Kanunu'nda bu kadar değişiklik yapacağınıza "Tüm kamu ihaleleri 21/b'ye göre yapılacak." diye bir hüküm çıkarın, olsun bitsin.

21/b, kamu kaynaklarının kolayca sömürülmesinden başka bir şey değildir. Kamu İhale Kanunu'nun 21/b'ye göre doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması durumunda kullanılması gerekmektedir. Şehir hastanesi yapılır, 21/b; danışmanlık hizmeti alınır, 21/b; metro, konut, yol, mal alımı, hepsi 21/b'yle ihale ediliyor. Eşit, rekabetçi, şeffaf ve hesap verilebilir bir yönetim anlayışı tamamen terk edilmiştir. "21/b" diye, isteyene ihale verme yöntemi olarak benimsenmiş ve artık kanun, özüne aykırı bir duruma dönüştürülmüştür. Bu durum, Sayıştay raporlarına da yansımaktadır; AKP'li bir belediye 21/b'yi 72 kere kullanmıştır.

Birileri kazanırken birileri kaybeder. Bu, ticaretin ana kuralıdır. Birileri çok kazanıyorsa birileri de çok kaybediyordur. Bu teraziyi dengede tutmak da devletin görevidir. Harcanan para milletin parasıdır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

MAHMUT CELADET GAYDALI (Devamla) - Eski Bakanın ekonomi literatürüne kattığı çarpan faktörünü düşünürsek çarpanların kimler olduğunu bilmiyoruz ama tahmin edebiliyoruz çünkü flu görüyoruz ama bir gerçek var ise çarpılan kesinlikle 82 milyon halktır.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)