| Konu: | Şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı rahmetle andığına, 31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü'ne, Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan protokolle iki ülke arasında pasaporta ihtiyaç duyulmadan seyahat edilebileceğine ve Covid-19 salgınıyla mücadelede alınan tedbirlere riayet edilmesinin son derece önemli olduğuna ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 66 |
| Tarih: | 31.03.2021 |
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 31 Mart 2015'te makamında DHKP-C'li teröristlerce saatlerce alıkonulan ve hunharca katledilmiş olan şehit Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz'ı şehadet yıl dönümünde rahmetle anıyor; ruhu şad, mekânı cennet olsun diyoruz.
Sayın Başkan, 31 Mart günü Azerbaycan'da "Soykırım Günü" olarak kabul edilmektedir. İki yüzyıl boyunca Ruslar, Ermeni teröristler, muhtelif çeteler ve diğer halkların Azerbaycanlı kardeşlerimize yapmış oldukları katliamları ve acımasız siyaseti ifade eden bu tarih, 28 Mart 1998 günü merhum Haydar Aliyev'in Devlet Başkanlığı döneminde resmîleşmiştir. 19'uncu yüzyılın başlarından itibaren Gence, Şuşa, Zengezur, Bakü, Karabağ ve Hocalı'da yüz binlerce Azerbaycanlı kardeşimiz katledilmiştir. İşgal ettikleri topraklarda kardeşlerimizin egemenlik haklarını gasbeden bu teröristler ve bu saldırganlar, kadın, çocuk, bebek, yaşlı demeden zalimce kardeşlerimize kıymış ve işkencelerle şehit etmişlerdir. Bu vesileyle, bu topraklarda şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte bütün dünyada hayatını kaybeden, emperyalizmin kirli saldırılarında kurban olan bütün soydaşlarımızı, dindaşlarımızı ve bütün mazlum halkları buradan rahmetle yâd ediyorum.
Sayın Başkan, bu arada 10 Aralık 2020 tarihinde Bakü'de imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükûmeti arasında Kimlikle Seyahat Protokolü'nün iç onay süreci her iki ülke bakımından sonuçlanmıştır. Söz konusu protokol 1 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir. Böylelikle iki ülke vatandaşları, Türkiye ve Azerbaycan arasında doğrudan seyahatlerini pasaporta ihtiyaç duymadan yalnızca yeni tip kimlik kartını ibraz ederek yapabileceklerdir. Can Azerbaycan'la 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla hayata geçirilecek yeni düzenleme, ülkelerimiz arasındaki "iki devlet tek millet" hukukundan "tek devlet tek millet" hukukuna gidiş yolunda büyük bir hizmet ortaya koyacak ve kardeşlik bağlarımızı daha da pekiştirecektir.
Sayın Başkan, Covid-19 salgınıyla ilgili olarak birtakım tedbirler pazartesi günü itibarıyla açıklanmış, milletimizle paylaşılmıştır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde yapılan açıklamalarda ülkemizin nüfusunun yüzde 80'inin yaşadığı illerde artık tablonun kırmızı renge döndüğünü hep birlikte gördük. Bu süreçte alınan tedbirlere riayet edilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Dün itibarıyla da vaka sayılarında bir rekor yaşanmıştır. Dolayısıyla vaka sayılarındaki bu artış göz önüne alındığında, özellikle ramazan ayı, 81 ilimizin tamamında da sokağa çıkma kısıtlamaları dâhil olmak üzere, bu virüsle mücadeleye vatandaşımız tarafından büyük bir destek verilmesi gereken ve tedbirlere uyulması gereken bir süreç olacaktır. Bu hususta milletimizin dikkatlerini bir defa daha çekerek Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.