| Konu: | 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü'ne, emeklilerin bayram ikramiyesine, tam kapanma kararına ve atanamayan öğretmenlere ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 79 |
| Tarih: | 28.04.2021 |
DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Yüce Meclisi saygılarımla selamlıyorum.
28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü, Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından alınan kararla meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla oluşturulan bir farkındalık günüdür. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülke konumundadır. Sadece geçtiğimiz yıl 2.427 işçi iş kazalarında hayatını kaybetmiştir. Hükûmete işçi ölümleri ve iş güvenliği konusunda önemli ve ciddi tedbirler almasını buradan dile getiriyor ve çağrıda bulunuyoruz.
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, merakla beklenen emekli bayram ikramiyesi miktarının 1.100 lira olacağını dün kamuoyuyla paylaşmıştır. Erdoğan yaptığı açıklamada -son altı yıllık enflasyon yüzde 8,5 gibi ama onu yüzde 10 kabul edip- "İkramiyeyi 1.100 lira yapacağız." diyerek emekliye güya cömert davrandığını da göstermeye çalışmıştır. Enflasyon yükselmiş, alım gücü zayıflamıştır. Bu şartlarda bayram öncesi verilen ikramiye vatandaşlarımız için bir lütuf değil gerekliliktir. Bayram ikramiyesi için hesaplanacak oran son üç yılın enflasyon oranı olmalıydı. Böylece ikramiye 1.100 lira değil, 1.556 liraya çıkarılmalıdır. Bu doğrultuda çalışma yapılmasını Hükûmetten talep ediyoruz. Alınan on sekiz günlük tam kapanma kararının ardından vatandaşlarımız bu süre boyunca gelirsiz kalma endişesi yaşamaktadır. İktidardan, bir an önce, iş yerleri kapanacak olan işletmeler ile bu süreçte gelir elde edemeyecek vatandaşlarımız için bir destek planı açıklamasını bekliyoruz. Özellikle günlük ve haftalık çalışanlara, düzenli geliri olmayanlara bu destek acilen sağlanmalıdır. Dükkânı kapalı olacak esnaf ve işletmeler için beyanname ve vergi ödeme yükümlülükleri ile diğer kamu alacakları en az bir ay ertelenmelidir. Hane halkı için kişi başı 500 lira hibe desteği, esnaf ve işletmeler için de çalışan başına 10 bin lira faizsiz kredi desteği verilmelidir.
Geçtiğimiz ay açıklanan öğretmen atama takvimine göre, bu yıl 20 bin öğretmen için atama imkânı sunulacağı belirtilmiştir. Sayıları 800 bine ulaşan atanamayan öğretmenlerimiz yine hayal kırıklığına uğramışlardır. Çok daha fazla öğretmen açığı olmasına rağmen bu kadar az atama yapılacağının açıklanmasının da bizce bir izahı yoktur.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Öte yandan "ücretli öğretmen" "sözleşmeli öğretmen" "kadrolu öğretmen" gibi farklı statülerde öğretmenlik mesleği oluşmuştur. Bu kutsal mesleği hak ettiği itibara eriştirmek için titiz ve planlı bir çalışmaya ihtiyaç vardır. Başlangıç olarak da bir an önce eğitimdeki bu çarpık çalışma sistemi sonlandırılmalı ve bu yıl en az 60 bin öğretmen ataması yapılarak atanamayan öğretmenlerimizin sorunları bir nebze azaltılmalıdır.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.