GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:80
Tarih:29.04.2021

CHP GRUBU ADINA AHMET TUNCAY ÖZKAN (İzmir) - Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum; Covid nedeniyle yaşamını yitiren dostlarımıza, bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum; hastalarımıza, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

AK PARTİ Grubunda beni dinleyen saygıdeğer arkadaşlarıma bir şey sormak istiyorum -Grup Başkan Vekillerimiz de buradalar- TRT'yi açtınız bir gün "AK PARTİ'nin yalanları" diye bir yayın gördünüz; tepkiniz ne olur, ne yaparsınız?

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - AK PARTİ yalan söylemez ki.

AHMET TUNCAY ÖZKAN (Devamla) - "AK PARTİ yalan söylemez." diye ilk yalanı söyledin.

Vicdan sahibi olmak, insan olmanın birinci kuralıdır; vicdan sahibi olacağız.

"Cumhuriyet Halk Partisinin yalanları" diye yayın yapıyor, film yayınlıyor, YouTube sitesine girin hâlen orada duruyor; TRT yapıyor bunu, sosyal medyasında bunu yaygınlaştırıyor. AK PARTİ'li arkadaşlarımıza da soruyorum; MHP'ye, HDP'ye, İYİ Partiye, burada bulunan bağımsız diğer arkadaşlarımıza da soruyorum. TRT hepimizin kurumuysa, bir vicdani doğruluk arıyorsak böyle bir yayını kabul edemeyiz arkadaşlar; CHP iktidarında da kabul edemeyiz, öyle bir şey olamaz, böyle bir şey yapılamaz; yapılırsa orası çürümüş demektir. İnternet sitesine girersiniz, yayının devamlılığını görürsünüz.

Peki, bunu kim denetleyecek? RTÜK denetleyecek. Peki, RTÜK, TRT hakkında denetim faaliyetini yerine getirebiliyor mu, bir tek rapor düzenlenmiş mi? Hayır. RTÜK'te düzenlenmiş bir tek rapor yok.

Peki, Hakan Şükür, FETÖ'cü; Hakan Şükür'le ilgili iddianame var, Hakan Şükür'le ilgili ana iddianamede bölüm var, TRT'den aldığı para da eleştiriliyor ve orada da "Bu suç vardır, kayrılmıştır." diyor. Peki, diyor da Hakan Şükür suçlu da parayı verenler, ona tahsis edenler, kamu olanağını ona gönderenler? Herhangi bir işlem yok arkadaşlar, herhangi bir işlem yok.

RTÜK'e; Atatürk'e ve cumhuriyet değerlerine, kahramanlarımıza, cumhuriyeti, bu ulusu bize bahşedenlere hakaret konusunda -TRT Çocuk dâhil olmak üzere- vatandaştan gelen şikâyet sayısı 2 binden fazla; RTÜK bir tek dosya düzenleyebilmiş değil. TRT Çocuk dâhil olmak üzere, şikâyet var, 2.672 şikayet var, bir tek dosya düzenlemiş değil, TRT yapmıyor bunu. Muhalefet partisi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleri, diğer muhalefet partileri; 584 adet vatandaş şikâyeti var, 35 tane rapor düzenlenebilmiş sadece.

Arkadaşlar, RTÜK seçimi yapıldı. RTÜK seçimi bütün medyada haber oldu, haber olmadığı tek yer var. Neresi orası biliyor musunuz? TRT.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

AHMET TUNCAY ÖZKAN (Devamla) - Tabii efendim.

RTÜK Başkanı Sayın Ebubekir Şahin ile TRT Genel Müdürü İbrahim Eren arasındaki çatışmadan dolayı, bir kamu yayıncılığı yapan, haber, bilgi vermesi gereken TRT RTÜK'ü görmedi. Biriniz eleştirdiniz mi? "Niye yapıyorsun kardeşim, babanın çiftliği mi? Bu halk RTÜK'te seçim olduğunu TRT'den öğrenemez mi? Niye vermiyorsun bu yayını?" dediniz mi? Denilemiyor.

Efendim, TRT Genel Müdürünü görevden alacaksınız. Yasasına göre görevden almanın bir tek yolu var; TRT Kanunu "Tarafsızlığını kaybettiği gün düşer." diyor. Peki, kim düşürecek? RTÜK düşürecek. RTÜK yapar mı böyle bir şey? Yapmaz. Peki, RTÜK yapmazsa vicdanlar kanamaya devam etmez mi? Eder. Peki, bugün bize iyi gelen, yarın size iyi gelmezse; bugün size iyi gelen, yarın bize iyi gelmezse; bu düzen böyle devam ederse bu ulusun geleceğini nasıl kurtaracağız arkadaşlar?

Saygıyla selamlıyorum sizi. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)