| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 105 |
| Tarih: | 17.07.2021 |
AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET TAN (Kütahya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ Parti Grubunun OYAK'ın Total isimli firmayı siyasi baskıyla satın alması iddialarının araştırılması hakkında Meclis araştırması açılması için vermiş olduğu grup önerisi hakkında grubum adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce heyetinizi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Öncelikle önümüzdeki hafta idrak edeceğimiz, kutlayacağımız Kurban Bayramı'nın tüm dünya insanlarına, gönül coğrafyamıza ve tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini yüce Rabb'imden niyaz ediyorum.
Değerli milletvekilleri, Türkiye'nin en büyük emeklilik fonu olan OYAK, bünyesinde barındırdığı Erdemir Enerji, OYAK Enerji, İSKEN ve Ayas Enerji isimli 4 ayrı firmayla enerji yatırımlarına devam etmekte iken 30'un üzerinde ana sektörü doğrudan etkileyen, yaklaşık 150 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlayan akaryakıt sektöründe de faaliyet göstermek amacıyla Güzel Enerji ve Milangazı bünyesine 2020 yılında katmıştır. Zaten 1990 yılında Elf markasıyla akaryakıt sektöründe faaliyet göstermiş olan OYAK, 2002 yılında çekildiği akaryakıt piyasasına bu satın alma işlemiyle tekrar geri dönmüştür.
Total firması, İYİ Parti'nin iddialarını dayandırdığı bir gazetecinin ifadelerinin aksine devletin resmî kurumu EPDK'nin 2015 yılı verilerine göre yüzde 5,5 olan pazar payını EPDK'nin 2020 yılı raporuna göre 5,88'e çıkarmıştır. Aslında bu satın alma işlemiyle OYAK akaryakıt pazarında yüzde 100 yerli bir firma olarak faaliyet gösterecektir. Bu sayede OYAK'ın akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren en büyük ilk 5 firma içerisinde OPET'ten sonra ikinci yerli firma olarak yerini alacak olması da millî ekonomimiz açısından oldukça önem arz etmektedir.
Sayın milletvekilleri, sonuçta bu bir ticari alışveriş; taraflar ise ülkemizde faaliyet gösteren binlerce özel sektör firmalarından 2 tanesidir. Taraflar yıllarca sanayinin, üretimin ve istihdamın içerisinde yer almakta, özellikle OYAK Grubu, OYAK Renault, OYAK Çimento, Ereğli Demir ve Çelik gibi kritik sektörlerde faaliyet göstermektedir. 2020 yılı rakamları itibarıyla 73 milyar Türk liralık bir hasılata, 157 milyar Türk liralık bir varlığa sahip olan OYAK Grubunun, bütün hamlelerini kısa ve uzun vadeli ticari kurallara göre yapmaları gerektiğini bilen profesyonel bir ekiple çalıştığına inanıyor; bu vesileyle İYİ Partinin Meclis araştırması açılması teklifine aleyhte oy kullanacağımızı belirtiyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)