KOMİSYON KONUŞMASI

NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (Bursa) - Sunumda geçti, "Er ve erbaşlarla ilgili eğitim veriyoruz." diye ama teorik olarak hep böyle anlatılıyor fakat uygulamada yine gerçekten somut bir şekilde, etkili bir şekilde bunların yapılmadığını -hani sizinle ilgili değil, genel olarak- sahaya çıktığımızda görüyoruz. Gerçekten o askere alınan herkese bu konuyu içselleştirebileceği bir şekilde, etkili olabilecek bir şekilde bir eğitim yapılıyor mu? Çünkü hani ben askere gitmedim ama erkekler için herhâlde önemli bir dönem, birçok şeyi de öyle derler, askerlikten sonra değişir her şey, birçok şeyin farkına varırlar ya da bazı şeyler daha da olgunlaşır. O yüzden hani geç kalınmış bir süreç olabilir belki ülkemizde ama bizde daha yeni yeni oturduğu için bu eğitimler, daha yeni yeni anaokullarında eğitimler verilmeye başlandığı için o dönemin de şu anda çok önemli olduğunu düşünüyorum bu eğitimler açısından ama böyle teorik olarak "yapmış olalım, yaptık" demek için yapılması değil, gerçekten bütün o eğitim alanların bu konuda farkındalığının artacağı bir eğitim var mı?

Bir de, şöyle, Emniyet görevlisi, biraz başını kaçırdım ama eksiklikleri tespit etmişler, gerçekten mevzuatta yapılması gereken şeyler bizim de bu çalışmalar içerisinde söylediğimiz şeylerdi birçoğu da. Sizin tespit ettiğiniz eksiklikler var mı, uygulamada gördüğünüz hani mevzuat olarak, uygulama olarak onlarla ilgili bir tespitiniz var mı?

Ve de gene olarak şunu sormak istiyorum: Şimdi, bazı mesleklerde tabii, meslekten kaynaklanan insanların psikolojisini etkileyen şeyler oluyor. Kolluk kuvvetlerinde de herhâlde böyle bir şey var, bu bir gerçek çünkü özellikle hani kadına yönelik şiddetle ilgili karşılaştığımız şeyler oluyor gazetelerde, haberlerde. Onunla ilgili bir çalışma oluyor mu? Yani o mesleğin getirdiği olumsuzlukları azaltacak veya böyle tespitler olduğunda alınan tedbirler var mı? O kadar.

Teşekkürler.