KOMİSYON KONUŞMASI

ÖMER SÜHA ALDAN (Muğla) - Şimdi, Sayın Başkanım, aslında söyleyeceklerimi Sayın Adli Tıp Kurumu Başkanımız bir cümleyle biraz önce özetledi. Aslında anlaşılan o ki bu yasa 18 maddelik, 2 de yürürlüğü koyarsak, yürütme yürürlüğü koyarsak aslında 20 maddelik.

Şimdi, birincisi şu: 23'üncü madde ile 37'nci maddeler arası 2659 sayılı Adli Tıp Yasası'nda değişiklikleri içeriyor. Hangisinin bilirkişilikle bir irtibatı var? Hiçbir bağlantısı doğru dürüst yok.

BAŞKAN - Adli Tıp bilirkişilik kurumu.

ÖMER SÜHA ALDAN (Muğla) - Bilirkişilik kurumu da normalde onun iç işleyişine ilişkin, dairelerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin bir şey. Birincisi bu tasarının adı yanlış, böyle olur mu ya!

BAŞKAN - Doğru, doğru.

ÖMER SÜHA ALDAN (Muğla) - Yani 18 maddesi aslında bilirkişilik kanun tasarısı, 55'inci maddeye kadar olanların doğru dürüst bilirkişilikle... Belli yasalarda elbette ki düzenleme vardır. Bir kere buna bilirkişilik yasa tasarısı diyemeyiz.

İkincisi: Hani bunun adı şudur: Şapkadan tavşan çıkarma mı diyelim, kazan doğurdu mu diyelim? 15 madde Adli Tıpla ilgili, doğrudan doğruya bilirkişilik müessesesini ilgilendiren tek bir madde yok.

Şimdi, anlaşılan o ki yine bir temel kanun çerçevesi içinde bu yapılmış. Bununla yetinilmemiş, evet, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda bu tasarıyla uyumlu bazı değişiklikler ya da hukuk usulünde yapılmış tamam, buna bir şey demiyorum. Ama kadroda 5 bin hâkim, savcı alınacak, bu yasada ne işi var onların? Yani bu, yasama ciddiyetiyle bağdaşmıyor gerçekten.

BAŞKAN - Kadroda diğer kanunlarda da var da ama bu yapılabilir.

YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Başlık değişebilir.

ÖMER SÜHA ALDAN (Muğla) - Şöyle bir şey yapılabilir, biz bunu şöyle yapabiliriz: Yani bu 2 tasarı hâlinde gelir, adli tıp tasarısı gelir yine güçlük çıkarmayız. Yani bir günde, iki günde... Ha bu düzen içerisinde bunu kolaylıkla yapmamız mümkündür. Adli Tıp Kurumumuzun kadro sıkıntısı varsa bunu çözmek anlamında elbette ki yardımcı olacağız çünkü bir maddi gerçekliğin araştırılması için bizim için değerli bir kurumdur Adli Tıp Kurumu. Ama şimdi, böyle bir yasanın içerisine tam 15 maddeyi yani normalde bir kanun yapılacak 15 maddeyi buraya entegre etmenin hiçbir anlamı yok. Bu anlamda, eğer bu düzenlemenin Genel Kurula gelmesi bir süre alacaksa lütfen şu 15 maddeyi çıkaralım. Gerçekten bu, bir anlamda hani hazırdayken hadi her işi halledelim mantığı yasama ekonomisi açısından düşünülecek bir şey olabilir ama bu yasamanın da yasa yaparken belli kriterleri var, belli bakış açıları var. Yarın eleştirilmeyecek mi? Yani hukuk fakültelerinde eleştirilecek. Bir yasa getiriyorsunuz, bilirkişilik yasası Adli Tıp Kurumunun yapılanmasını değiştiriyorsunuz bu yasa kapsamında veyahut da yeni atanacak hâkimler için kadro vasıtası, vesilesi olmuş oluyor.

Bu noktayı dikkatlerinize sunmak istiyorum.

Teşekkür ederim.