| Komisyon Adı | : | (10 / 123, 124, 125, 126) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Genel Sekreteri Avukat Selmin Cansu Demir'in, çocuk ihmali, istismarı ve çocuk cinsel sömürüsüyle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında sunumu |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 25 .05.2016 |
DENİZ DEPBOYLU (Aydın) - Bu erken evliliklerle ilgili özellikle benim de söylemek istediğim var. Önceki toplantıda da ifade etmiştim, yasalarımızda erken yaş evliliğiyle ilgili belirlenen yaşlar farklı. Biz Çocuk Hakları Bildirgesi'nde "18 yaş altındakilerin tamamı çocuktur." diye kabul ettik, bunu onayladık. Ama Türk Medeni Kanun'a baktığımızda 17 yaş altı çocuk gelin, Türk Ceza Kanunu'na baktığımızda 15 yaşın altı. Bir kere ben bunun 18 olarak sabitlenmesi gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü bu neyi doğuruyor? Bakın, burada bile 15 yaş üstü sürekli bir şeyleri tartışıyoruz. Yani 2 yaş üstü olursa, 1 yaş altı olursa nasıl olur? Bir kere, 18 yaş altındaki çocuklar çocuk kabul edilmeli ve bu çocukların evlilikle cinsel istismara uğramalarının önünün açılması artık bitmelidir. Çünkü 18 yaş altındaki evliliklerin artık cinsel istismar olarak kabul edilmesi gerekiyor. Bu çocuklar fiziksel olarak tam olgunlaşmamış, bu çocukların büyük bir kısmı hamilelik sırasında, doğum sırasında sıkıntı yaşıyor. Daha önceden de ifade ettim, 18 yaş altındaki çocuğa ehliyet vermiyoruz, "Oy kullanamazsın." diyoruz ama "Bir ailenin sorumluluğunu alabilirsiniz, artı, çocuk dünyaya getirip anne olabilirsiniz, çocuk yetiştirebilirsiniz." diyoruz. Bu kadar büyük bir saçma düzen olamaz diye düşünüyorum. Bu konudaki fikrinizi de almak isterim.
Ayrıca, 18 yaş altındaki cinsel istismara uğramış -veya kendi rızasıyla ne kadar onu da belki ayırt etmek çok kolay olmuyor ama- bir çocuğun bir deneyiminden sonra eğitiminden mahrum bırakılması, bir meslek sahibi olmasının önünün kapanması o çocuğa yapılabilecek en büyük haksızlıktır diye düşünüyorum. Bu konuda özellikle devlet olarak, devleti yöneten Hükûmet olarak veya buradaki bizler tüm milletvekilleri olarak sorumluluğumuzu ele alıp bu çocukların özellikle korunması konusunda önemli, etkili kanunlar çıkartılması için önerilerde bulunmamız gerekir diye düşünüyorum. Sizin düşünceniz nedir, bilmek istedim.