| Komisyon Adı | : | SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/837) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 31 .05.2017 |
KAZIM ARSLAN (Denizli) - Şimdi, Sayın Başkan, gerçekten Sanayi Odası Başkanımızın açıklamasını bir nebze siyasi buluyorum. Şimdi, sanayici üzerindeki TRT katılım payının kaldırılmasıyla ilgili, iki seneden beri Meclisteyim birçok kere hem kanun tasarısı olarak verdim hem önerge olarak verdim, hiçbiri kabul edilmedi. Şimdi kabul edilmesini gerçekten çok uygun ve yerinde buluyorum ama bunun yanı sıra değerli arkadaşlarım, bakın, biraz önceki birçok maddede Tarım Bakanlığının içine girdik, onun dışında başka alanlara girdik. Yani, şimdi burada üretimi destekleme anlamında bir çalışma yapıyorsak, üreten çiftçimize, tarım kesimine, seracılara, tarımda kullanılan elektriğe... Bugün elektrik parasını ödeyemediği için birçok sulama birliğinin sulamayı yapamadığını bilmenizi isterim. Şimdi, bunların da çözüm beklediklerini ve bize şikâyetlerini ilettiklerini de sizlere anlatıyorum, sizlere söylüyorum. Çünkü, bunları da içine sokmak zorundayız, bunlar da üretimin içinde kullanıyor. Yani, siz sulama birliğinin parasını ödeyemediği elektriğin üzerine bir de TRT katılım payı yükünü koyarsanız o insanı artık o sulama işini yapamayacağı bir noktaya taşımış olursunuz. Az bile olsa rakam bir yük getirmektedir. Dolayısıyla, bunu içine koymakla biz bir şey kaybetmiyoruz. TRT'nin yayınlarını biliyoruz, taraflı yayınları var, dünyaya yaptığı yayınları var ama bunların çoğu uyduyla yapılıyor ama fazla kanalları var. Bakın, tekrar ediyorum, inanılmaz fazla kanalları var, bu kanalları azaltmak zorunda, gelirine göre de giderini ayarlamak durumunda. Nasıl bir işletme gelirine göre giderini ayarlıyorsa TRT de bir kurumdur, bunu kendisi ayarlamak zorunda. Nasılsa devlet veriyor, millet veriyor, sanayiciden alıyorum diye istediği gibi harcamaya devam ederse kesinlikle bu işin arkası gelmez. O da ayağını yorganına göre uzatmak ve ona göre çalışmak zorunda; bu bir.
Onun için, kesinlikle bu üretim alanlarını isterseniz teker teker belirtelim, isterseniz tarım alanında kullanılan elektriğin üzerindeki TRT katılım payının da alınmaması noktasında bir burada katkı koyalım ve böylelikle üretim alanına destek yapmış olalım diye söylemek istiyorum.
Teşekkür ederim.