| Komisyon Adı | : | (10 / 518) Esas Numaralı Meclis Araştırma Komisyonu |
| Konu | : | Dr. Schar Türkiye İthalat Müdürü Markos Charalampopoulos'un, kontrollü tarım, kontrollü ham madde tedariki, AR-GE çalışmaları, üretimde dikkat ettikleri konular, ham maddeyi Türkiye'den temin etmeyi ve üretim yapmayı düşündükleri hakkında sunumu |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 09 .11.2017 |
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Öncelikle, çok teşekkür ederim sunum için. Hem de Dr. Schar az çok dünyada bilinen ve bu konuda büyük bir firma; o konuda bir endişemiz yok.
Ben, komşu ülkemizden olduğunu tahmin ettiğim İthalat Müdürüne soyadı biraz makale gibi uzun olduğu için direkt olarak Sevgili Markos diye hitap edeceğim.
Sevgili Markos'a şunları sormak istiyorum: Öncelikle, bu maliyetlere baktığımız zaman Türkiye'ye geldiğinde bu ürün neredeyse Yunanistan'ın 2 katına, Almanya'nın 3 katına ulaşıyor. Buradan, biraz önce ailelerden de aldığım bilgiye göre de 1 kilogram ürettikleri ve çok övündükleri ekmek 100 TL'ye mal oluyor yani 100 lira ekmek. Yani, bu ülkede benzinin fiyatı belliyken bu maliyeti Türk halkının kaldırması mümkün değil. Sinangil'in kendi ürünleri 1 kilo un 30 lirayken yani bizim de çok güvendiğimiz, sevdiğimiz, kendi yerli üretimimiz 8 TL. Şimdi, bu koşullarda zaten rekabet etmesi mümkün değil. O zaman bir tek şey var ancak ailelerin ve tüketicinin bir marka merakından dolayı bu işi kalabilir ve ülkede yürüyebilir. Oysa bu koşullarda bu mümkün değil. Biraz önce ben onu sormadan daha önce not almıştım, sonra gördüm niyetlerini de Türkiye'de üretim yapmak istiyorlar ve Türkiye'de de ortaklık kurmak istiyorlar. Bence bu çok doğru bir adım olur. Ayrıca, Türkiye gibi büyük bir tarım ülkesinde ve altyapısı ve teknolojilerini de tamamlamış bir ülkede böyle bir üretime geçmemiş olmaları ve Türkiye'deki birtakım partnerle de ortak iş birliğine girmemiş olmamaları bence büyük bir eksiklik ve şimdiye kadar da bir zaman kaybı. Örneğin, burada sektörün diğer temsilcilerinden Sinangil var, onlarla görüşüldü mü, bir ortaklık yapalım teklifinde bulunuldu mu? En azından Komisyonumuzun sizin için gelecekteki bu ortaklığınıza şimdiden burada nişan, söz kesmeye katkısı olsun diye söz keselim derim Sinangille.
Şimdi, bunun dışında, bir son sorum: Ekmek için iddialı bir sunum yaptınız, ekmeği de gördük, tamam, dedi ki diğer müdürünüz: "Hiçbir katkı maddesi yok." Altı ay rafta kalan doğal bir ürün hiç katkı maddesi olmadan nasıl rafta durabilir? Benim bildiğim ekmek üç günde mantarlanır. Benim bildiğim yoğurt mesela üç günde bozulur. Yoğurt üç ay, bir yıl eğer durabiliyorsa bir yerde, bir ekmek altı ay durabiliyorsa mutlaka bir katkı maddesi olması gerekmez mi?