| Komisyon Adı | : | ANAYASA KOMİSYONU |
| Konu | : | Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/2312) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 23 .04.2018 |
MURAT EMİR (Ankara) - Şöyle: Ben de Anayasa'ya aykırılık teşkil etmeyeceğini düşünüyorum çünkü bakınız, burada diyor ki: "Siyasi parti grupları en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az 5'ini almış olan siyasi partiler..." Şimdi, burada aslında bir seçimlik hak da var yani siyasi parti grubu olmak illa siyasi parti grubu üzerinde aday göstermeyi gerektirmez. Eğer bu, yüzde 5'i geçmişse bunu tüzüğünün gereğince aday gösterebilir, bu da Anayasa'ya aykırılık olmaz çünkü genel kural, çoğun içinde az da vardır. Yani zaten yüzde 5 almış, bunu yapabiliyorsa yüzde 7 almış veya daha fazla almış ama grup kurmuş, niye yapamıyor olsun? Dolayısıyla, bu bence Anayasa'ya aykırılık teşkil etmeyecektir Sayın Başkanım.
BAŞKAN - Ama şimdi, buradaki hükmü ben farklı yorumluyorum yani burada siyasi partinin Mecliste grubu varsa bu siyasi parti zaten yüzde 10'u geçmiş bir siyasi partidir, dolayısıyla yüzde 5'i hayli hayli geçmiştir ama...
MUHARREM ERKEK (Çanakkale) - Ama şimdi, yüzde 5-6-7'yle girip de grup kurabilir.
BAŞKAN - Şimdi, o ayrı yani burada bu durumda bir siyasi partinin grubu varsa Mecliste ayrıca bu yüzde 5'i aşan partiyle ilgili aday gösterme imkânını kullanamaz diye düşünüyorum ben çünkü burada siyasi parti grupları için ayrıca bir imkân tanınmış ve sayılmış.
MUHARREM ERKEK (Çanakkale) - Benim dediğimi eklersek hiçbir sorun kalmaz.
MURAT EMİR (Ankara) - Sayın Başkan, bunu bir ek imkân gibi düşünmek lazım.
ABDURRAHMAN ÖZ (Aydın) - Ama grup kararını şarta bağlamış oluruz.
MURAT EMİR (Ankara) - Yüzde 5'ten daha fazla alan bir partinin Anayasa gereğince kullanamıyor olması...
BAŞKAN - Ama hayır, grubu olan parti onu zaten kullanabiliyor, onun öyle bir imkânı var, öbürünün grup imkânı olmadığı için ona o hak veriliyor.
ABDURRAHMAN ÖZ (Aydın) - Grup kararını şarta bağlamış oluyoruz, Anayasa'ya aykırı olur.
MURAT EMİR (Ankara) - Tamam, şimdi yani yüzde 5'i geçmiş, grup kurmuş...
MUHARREM ERKEK (Çanakkale) - Bir şey söyleyebilir miyim? Mesela şöyle de düzenleyebiliriz: Yani siyasi partiler yazdığı gibi parti tüzüklerindeki yetkili organlarca gösterebilir, devamında "Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu olan partiler ayrıca grup kararıyla da gösterebilir." diye de düzenlenebilir.
BAŞKAN - Ama o zaman grubu olduğu hâlde grup kararı almadan gösterme imkânı getirmiş oluyoruz orada.
MUHARREM ERKEK (Çanakkale) - Yetkili organı karar alırsa grubu onu aday göstersin.
MURAT EMİR (Ankara) - Tam da bunu söylüyoruz. Bu niye olmasın? Çünkü burada aslında o partiye seçimlik bir hak tanıma olanağımız da var çünkü yüzde 5 oy almış bir partiye sağladığınız bir hakkı sırf grup kurmuş diye sağlamamak hiçbir mantığa uyacak bir şey değil. dolayısıyla, burada Sayın Erkek'in dediği gibi "ya da" ibaresi eklenirse bu olanak da tanınmış olur, o siyasi parti hangi yoldan gitmek istiyorsa o olanağı kullanmış olur.