KOMİSYON KONUŞMASI

HALİL ÖZTÜRK (Kırıkkale) - Sayın Bakanım, Sayın Başkanım, değerli Komisyon üyeleri; Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak sözlerime bir kez daha 27'nci Dönemin ülkemize, devletimize, milletimize hayırlar getirmesi temennisiyle başlamak istiyorum.

24 Haziran sonrası Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle devamında 27'nci Dönemin ilk kanun teklifini geniş bir katılımla burada, Adalet Komisyonunda görüşmek için bir araya geldik.

Hepinizin malumu olduğu üzere ülkemiz, gerek jeopolitik gerek jeostratejik konumu itibarıyla şanlı tarihi, kültürel mirası ve yeryüzü zenginlikleriyle hedef hâlinde olan, değişik Batı güçlerinin, değişik mihrakların ezelden beri hedefi hâlindeki bir ülkedir.

Şimdi, yakın tarihimizde hiçbir askerî teşebbüs, hiçbir hain darbe girişimi bu FETÖ darbe girişimi kadar acımasız olmamıştır. O gün Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin değişik yerlerinde asker üniforması giyimli birçok şeytan, terör örgütü mensubu Türk devletini milletiyle beraber teslim almak istemiştir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Hükûmetini sona erdirmek ve anayasal düzeni değiştirmek gayesiyle vahşi bir girişim, vahşi bir eylem başlatmıştır ama Türk milletinin ferasetiyle ve yerli ve millî asker ve polisin girişimleriyle bu hain darbe girişimi sona erdirilmiştir ve Türk milleti, kahraman milletimiz mukaddesatına sahip çıkmış ve bu hain FETÖ darbe girişimine müsaade etmemiştir. Tarihimize en kara gün olarak giren o zulüm gecesinin ardından 21 Temmuz 2016 tarihinde başlayan olağanüstü hâl uygulamaları yaklaşık iki yıl sürmüş ve 18 Temmuz itibarıyla sona ermiştir.

Bir yandan FETÖ/PDY, PYD terör örgütüyle mücadele eden Türkiye bir yandan da PKK'nın belini kırmak için büyük bir çaba ve gayretin içerisinde olmuştur. Nitekim bu hain terör örgütlerinin finans kaynakları kurutulurken diğer yandan da kahraman güvenlik güçlerimiz marifetiyle, onların özverili çalışmaları, çabaları ve mücadeleleriyle terör örgütüne büyük darbeler indirilmiştir. Bu kapsamda 2017 yılında 3.239 PKK, KCK üyesi, 3.777 DAEŞ mensubu etkisiz hâle getirilirken içinde bulunduğumuz 2018 yılında şu ana kadar 2.500'ün üzerinde gerek yurt içinde gerekse sınırlarımızın hemen yanı başında operasyonlar gerçekleştirilmiştir. Keza, tüm bunların yanı sıra Afrin'de çok sayıda terörist yine güvenlik güçlerimiz tarafından da yok edilmiştir. Bugün hâlen Türkiye'de 120'nin üzerinde terör örgütü bulunmaktadır.

Yani burada arkadaşlarımız olağanüstü hâlin ve sonraki sürecin yarattığı tabloyu konuşurken, yasanın tümü hakkında konuşurken Türkiye'nin hâlen bir ateş çemberi içerisinde olduğunu, 120'yi aşkın terör örgütüyle mücadele ettiğini, burada hâlen -daha dün itibarıyla bir Özel Harekât polisimiz şehit olmuştur- daha dün bir şehit verdiğimizi unutarak sanırım meselelere yaklaşıyorlar. Oysaki Türk coğrafyası öteden beri bir terör coğrafyası hâline getirilmeye çalışılmış ama devletin öteden bugüne kadar vermiş olduğu mücadele büyük sonuçlar vermiş olmasına rağmen terörün kökü bütünüyle kazınmamış. İnşallah bu mevcut Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi ve Parlamentonun alacağı inisiyatifle de terörün kökü kazınacaktır, ondan hiçbir şüphemiz, endişemiz yoktur. Milliyetçi Hareket Partisi hepinizin bildiği üzere misyonu itibarıyla kurulduğu günden beri Türkiye'de hiçbir terör örgütü faaliyetinin başarılı olmaması konusunda gerekli çabayı göstermiş, gerek geçmiş hükûmetlere gerekse daha evvelki hükûmetlere terörün kökünün kurutulması hususunda her türlü desteği Türkiye Büyük Millet Meclisinde vermiştir ve bundan sonra da vermeye devam edecektir.

Değerli Komisyon üyeleri, malumlarınız olduğu üzere Milliyetçi Hareket Partisi olağanüstü hâlin gerek PKK gerek FETÖ, PYD ve gerekse diğer terör örgütleriyle mücadele kapsamında devamından yanadır. Nitekim iki yıllık süre zarfında FETÖ terör örgütü üyelerinin darbe girişimine yönelik bireysel davalar dışında 289 ana dava açılmış, bu davalardan 195'i karara bağlanmış, 94 davada da yargılamalar hâlâ sürmektedir. Tamamlanan ana davalardan 2.381 sanık hapis cezasına çarptırılmıştır. Bunlardan 1.624'ü ömür boyu, 734'ü ağırlaştırılmış müebbet, 890'ı müebbet, diğer 757 sanık ise on bir ay ile yirmi yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkûm edilmiştir.

Sayın Genel Başkanımızın da geçtiğimiz günlerde belirttiği üzere, FETÖ'yle mücadele sadece adli ve idari süreçlerin tahkimi ya da güvenliğin dönemsel icrasıyla sağlanamayacaktır. Devlette stratejik bir bakışın oluşması, ufuk ötesini görebilen bir şuurun varlığıyla beraber bu mücadelenin devam etmesi acil ve temel bir zorunluluktur. Bu yüzden, 18 Temmuzdan sonra sona eren OHAL'in ardından terör örgütleriyle etkin mücadele edilebilmesi bakımından parti olarak bize göre bazı güvenlik tedbirlerinin uygulamada devam etmesi hayati zorunluluktur. Bazı kavramların altına sığınarak, "barış" "hümanizm" "kardeşlik" gibi ifadelerin altına sığınarak bazı terör unsurlarının bu tip ifadelerin altında farklı bir faaliyetin içerisinde olduklarını devletin bütün güvenlik kurumları, hatta açık istihbarat kaynakları, bütün basın, hatta bütün milletimiz de bilmektedir. O yüzden, bu tür sihirli kelimelerin altına sığınanlara da, bu tip eylem ve söylem içerisinde olanlara da müsaade etmemek, bunun önüne geçmek, bununla ilgili gerekli tedbirleri almak da son derece önemlidir.

OHAL sonrasında terör örgütleriyle güçlü bir şekilde mücadele sürecinde herhangi bir sorun oluşmaması, yargılama süreçlerinde olumsuz durumların ortaya çıkmaması, Allah korusun, benzer bir kalkışma hâlinde veya çeşitli terör olaylarında devletin etkin bir şekilde müdahale edebilmesi için önümüzdeki teklif hazırlanmış ve Komisyonumuza bildirilmiştir. Komisyonumuza gelen bu teklifle esasen OHAL sonrası dönemde terörle mücadelenin her alanında görev yapan kamu görevlilerini yasalarla korumak, onların bu mücadelelerini yine yasalarla desteklemek zorundayız. Bu mücadeleyle terörün belini el birliğiyle kırmak ve onları topyekûn kazımak zorundayız, bizler birlik ve beraberlik içerisinde de bunu başarabileceğimize inanıyoruz.

Ben hem usul ekonomisi açısından hem de sizleri çok fazla yormamak adına sözlerimi fazla uzatmadan teklifi Milliyetçi Hareket Partisi olarak tümüyle desteklediğimizi ifade ederek Komisyonumuzda olgunlaşacağını ve terörle mücadeleye önemli katkılar sağlayacağını düşünüyor, teşekkür ediyorum.