KOMİSYON KONUŞMASI

KADİM DURMAZ (Tokat) - Sayın Başkanım, değerli arkadaşlar; bu maddenin "İlgili belediye tarafından tahdit veya tahsis kapsamına alınmış ve bu kapsamda verilmiş çalışma izninin/ruhsatının süresi bittiği halde belediye sınırları dahilinde yolcu taşıyan..." ve devamında ceza, buraya kadar doğru. Ancak ilgili sivil toplum örgütleriyle ve bunların temsilcileriyle görüştüğümüzde düzeltilmesi gereken şöyle bir konu var: Yani bütün resmî kurumların belli bir iş hacmi ve yükü var, götürdüğünüz zaman size işte yarım saat bir saat sonra bazen bu evrakları veremiyorlar. Bunun için, çalışma izni ruhsatı almak, yeniletmek için başvuru yapanlar işlem sürecinde ilgili kurumdan kaynaklı gecikmeyi yaşayabilirler. Bu gecikmeden dolayı ticari araç sahibi mağduriyet yaşamamalıdır. Bu mağduriyeti gidermek için şartlara uyan, başvuran sürücü sahibine çalışma izni ruhsat işlemleri tamamlanıncaya kadar müracaat belgesi verilmesinin veya yapılan denetim ve kontrollerde ibraz etmek üzere müracaat tarihinden itibaren bir belge verilmesinin cezai müeyyideden kurtulması adına doğru olacağını söylediler.

MUSTAFA YEL (Tekirdağ) - Süre öngörüyor musunuz? Belediyelerce verilen belgenin süresi olacak mı, önerinizde bu yok herhâlde ama?

KADİM DURMAZ (Tokat) - Yani mesela öneride üç gün, beş gün gibi yok ama şöyle bir düzelterek...

MUSTAFA YEL (Tekirdağ) - Ne kadar olabilir mesela, makul süre olması lazım?

KADİM DURMAZ (Tokat) - Mesela bu bir hafta, ilgili kurumlara da bir müeyyide koyarak böyle bir yeni düzenlemeyle Sayın Başkanım, bu biraz daha uygulanabilir hâle dönüşebilir. Aksi hâlde hiç kimse gittiği zaman bu belgeyi bir günde geri alma şansına sahip de değil. Bunun da bilinmesini istiyor ilgili kurumlar.

BAŞKAN - Şimdi buradan, uygulayıcı arkadaşlar, belediye başkanları, rica ediyorum, dikkat kesilelim, doğru bir şey yapalım, ben de biraz uygulayıcıyım ya; böyle bir müracaat belgesi müktesep hak doğurmaz mı çünkü bu çok özel bir şey? Adam gelmiş diyor ki: 5 minibüs aldım, şurada hat kuracağım, şuradan şuraya taşımacılık yapacağım. E tamam, aldım ben senin dilekçeni. İşte bunun trafik komisyonu var, belediyesi var; o anda da başlayacak çalışmaya. Önerin bu, bu doğru olur mu?

KADİM DURMAZ (Tokat) - Hayır, bu değil, bizim önerimiz bu değil.

BAŞKAN - Önerin ne? Ben mi yanlış anlıyorum.

KADİM DURMAZ (Tokat) - Hâlihazırda elinde bir ruhsatı olan şahsın süresi dolmuş, bunu yenileyecek.

BAŞKAN - Ama diyorsun ki: "İzin ruhsatı almak veya yeniletmek."

KADİM DURMAZ (Tokat) - Elindeki izni yeniletiyor işte.

BAŞKAN - O zaman onu çıkaralım, "alma"yı çıkaralım.

KADİM DURMAZ (Tokat) - Tamam, o çıkarılabilir.