KOMİSYON KONUŞMASI

ATİLA SERTEL (İzmir) - Ben, TEDAŞ'ın KİT alt komisyonunda 9 Mart 2016 tarihinde Sayın Genel Müdüre sorular yöneltmiştim. O sorular kendilerinde var, tekrar ederek uzatmak ve bu olayla ilgili vaktinizi almak istemiyorum ama bir şeyi söylemek istiyorum. Sorduğum sorulara verilen yanıtlar için de teşekkür ediyorum ayrıca. Orada gözüme çarpan rakamların bugün ne hâlde olduğunu öğrenmek istiyorum. Örneğin "Özelleştirilen elektrik dağıtım perakende şirketlerinden TEDAŞ'a devri yapılan taksitli olanlar, icralık olanlar, normal taksitli olanlar, herhangi bir işlem görmemiş alacakların toplamı nedir?" diye sormuşum, siz de bana yanıt vermişsiniz, 6552 sayılı yasadan, normal taksitli olanlar, icralık olanlar diye... Örneğin, icralık olanların rakamını söyleyeyim burada: "570.485.670 lira." demişsiniz. Bugün bu rakam nedir? Yani icrada bunun ne kadarını tahsil ettiniz? Bu rakamlar hangi seviyelere düştü? Bunları öğrenmek istiyorum, yazılı olarak bildirmenizi istiyorum çünkü fikrî takip esastır. Yani, kurum acaba bu zarardan kendini ne kadar kurtarıyor? Ne kadar kısmını tahsil etmiş? Bu cevapları bekliyorum.

İkinci soru da aynı. Özelleştirme kapsamında tahsil edilmeyen alacakların toplam miktarını sormuştum. Bana gene Komisyondan sonra verdiğiniz rakam ortada. Şimdi, bu nedir? Yani bunlar hangi noktaya varmıştır? Bugünkü rakamlarla, 2018 koşulu rakamlarıyla bunları istiyorum.

Özelleştirilen elektrik dağıtım perakende şirketlerinden TEDAŞ'a o devri yapılan taksitli olanlar, icralık olanlar, normal taksitli olanların bugünkü rakamını zaten birinci soruda toparladım ama bu alacaklardan hangilerinin zaman aşımına uğrama ihtimali var? Böyle bir ihtimal var mı? Bu da kurum açısından önem arz ediyor. Bir de alacakların tahsil edilememe nedenlerini de bize yazmalısınız. Arkadaş, şirket battı ya da gitti, konkordato ilan etti, kaçtı; ne bileyim, nasıl oluyor da karşıda şirket var ve bunu tahsil etmekte güçlük çekiyorsunuz? Buna ilişkin de bir açıklama bekliyorum şahsen.

2013 yılı itibarıyla tamamlanan bu özelleştirmeler kapsamında da bahsettiğim gibi, tahsil edilemeyen alacaklar toplamı vardı. Bunlar aynen duruyor mu, yoksa bir kısmı tahsil edildi mi? O konuda da bu soruyu yenileyerek soruyorum.

Günümüz itibarıyla da Türkiye'de en çok tartışılan, gazetelerde, medyada konu olan kayıp kaçak oranı diye bir sorun var. Hatta "Bir bölgede kayıp kaçak çok yüksek, öbür bölgede vatandaştan tahsil ediliyor." deniliyor ve bu kayıp kaçak oranının elektrik faturasını normal ödeyen yurttaşın üstüne yükümlendirilmesi de gerçekten doğru mu değil mi; o da ayrı bir tartışma konusu ama kaçak elektriğin ülkemize yıllık faturası nedir, bunu öğrenmek istiyorum.

Bir de bu kaçak olayını önlemedeki yetersizlikleri bize anlatmanızı istiyorum. Niçin biz elektriğin kaçak kullanılmasını önleyemiyoruz? TEDAŞ olarak deneyimlerinizden yararlanmak isteriz şahsen.

Bu noktada, kaçak elektriğin en yaygın olduğu 10 il hangisi ve en düzgün ödeyen 10 il hangisi? Bunları da istiyorum sizden çünkü bu örnekler kaçak kullanım oranları bedelleriyle ilgili bu ilk ve son 10 il bize Türkiye'deki birtakım sosyal ve birtakım gelir dağılımı dengelerini, birtakım hukuk içinde kalan insanların davranış biçimlerini, nasıl yerine getirdiklerini gösteren bir tablo diye ortaya çıkacaktır diyorum.

Bir de gazetelerde gördüm, okudum, çok da üzüldüm tabii, kaçak elektriği önlemek için gidilen illerde bazı görevlilerimiz saldırıya uğradı, can güvenlikleri tehdit altında. Öyle olunca geriye çekilindi belki de, belki de orada kaçak elektrik meşrulaştırıldı. Öyle bir izlenim var gibi yani böyle bir izlenimin Türkiye genelinde olmasının da doğrusu bizim ülkemize yakışmadığını düşünüyorum.

Özelleştirmeler sonucunda herhangi bir faaliyet alanı kalmadı bu kurumda yani çok fazla bir faaliyet yok sizin kurumunuzda şimdi, sadece belli oranda kaldı. Geçmişteki gibi müthiş bir faaliyet gösteren bir şirket olmaktan çıkarıldınız. Bu, sizin elinizde değil; bu, Türkiye'deki iktidarın uygulamaları sonucu. Ama bir şeyi görüyorum ben, arkadaşım da -Deniz Kardeşimiz- söyledi, yönetim kurulları, şirket üzerindeki kuruluşlar... Ben bunu da merak ediyorum yani şimdi, siz Genel Müdür, genel müdür yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, bu dairenin, bu kurumun yıllık personel gideri toplamda ne kadardır, onu da sizden öğrenmek istiyorum.

Ben başarılar diliyorum yani eliniz ayağınız bağlı da olsa, çok fazla özelleştirmeden kaynaklanan geçmişteki güçlülüğünüz de olmasa yine de TEDAŞ bizim kuruluşumuzdur. İnşallah, daha iyi ve güzel günler olsun temennisiyle bu sorularımın yanıtlarını bekliyorum.

Teşekkür ediyorum.