KOMİSYON KONUŞMASI

AHMET EŞREF FAKIBABA (Şanlıurfa) - "Şarbon" deyince eski Tarım Bakanı olarak ben de özellikle bir yanlışı düzeltmek adına söz aldım. Hepinize saygılar sunuyorum.

HABİP EKSİK (Iğdır) - Yaktın güzelim ülkeyi zaten döneminde.

AHMET EŞREF FAKIBABA (Şanlıurfa) - Bakın, bir dinleyin, dinleyin.

Hayvanın gelişi en az yirmi iki gün, yirmi beş gün alıyor sayın meslektaşım. İnkübasyon dönemi beş ila yedi gündür. Hayvan mikrobu aldıktan sonra en fazla yaşayacağı gün sayısı on dört gündür. Yani bu ne demektir? Hayvan yolda ölür yani buraya şarbonlu hayvan...

HABİP EKSİK (Iğdır) - Ben...

AHMET EŞREF FAKIBABA (Şanlıurfa) - Müsaade ederseniz...

2017 yılında hayvan hastalığı olarak şarbon 109 lokal bölgede görülmüştür, zaman zaman bu görülmektedir ve Tarım Bakanlığı gerekli önlemleri almaktadır, karantinaya alınır o bölge, aşılar yapılır ve oraya hayvan giriş ve çıkışı engellenir. Bu sene eylülün sonuna kadar 90 bölgede, lokal bölgede şarbon tespit edilmiştir. Tahmin ederim 2018'in sonuna kadar bu da yine 109, 110, 115 veya 105'te kalacaktır yani esasında fakirin fukaranın et yemesini önlemek için "ithal hayvan" ismini koyuyorlar çünkü biz özellikle 13.500 yerde 29 liraya -şu anda da yine Bakanımız sağ olsun devam ettiriyor- 1 kilo kıyma, 31 liraya da kuşbaşı satıyoruz ve aynen senin kasapta almış olduğun, 45-50 liraya almış olduğun etin aynısını -bilerek konuşuyorum- biz dar gelirli kardeşlerimize 29 ve 31 liradan veriyoruz. Dışarıdan şarbonlu hastanın, hayvanın gelmesi mümkün değil çünkü niye? Ayrıca da şey var. On beş günlük, yirmi bir günlük orada bir karantina dönemi var. Oraya bizim veteriner arkadaşlarımız gidiyor. Kontrollü geliyor bu hayvanlar ve o kasaplık olmadığı takdirde burada da on beş günlük bir karantina dönemimiz var yani gelen hayvanın...

BAŞKAN - Arkadaşlar, bu bilgiler için teşekkür ediyorum Sayın Bakana.

HABİP EKSİK (Iğdır) - Öyle bir şey söylemedim ben.

AHMET EŞREF FAKIBABA (Şanlıurfa) - Bunu düzeltmek adına çünkü özellikle...

HABİP EKSİK (Iğdır) - Sayın Başkan...

AHMET EŞREF FAKIBABA (Şanlıurfa) - Bakın, sayın meslektaşım, müsaade edin.

Gölbaşı'nda ölüyor, başka yerde de ölüyor. Geçen, bakın, 2017 yılında 109 odakta, 109 ayrı yerde şarbon vakası olmuş, ölmüş tabii. 2 tane, 3 tane ölüyor ve gidip...

ALİ ŞEKER (İstanbul) - İthal karantinası değil miydi o?

AHMET EŞREF FAKIBABA (Şanlıurfa) - İthal de değil ve oradaki bakterinin türü de yerli tür, yerli tür. Onun için özellikle bunu çıkarıyorlar ki gariban insanlar o etleri yemesin diye.