KOMİSYON KONUŞMASI

ORHAN SÜMER (Adana) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Genel Müdüre ve çalışma arkadaşlarına hoş geldiniz diyorum.

Şeker fabrikaları işçi çıkarmamak vaadiyle özelleştirildi ama buna rağmen fabrikalardan çok sayıda işçi çıkarıldığı bilgisi basına da yansıdı. Birçok işçi yaşadığı ilden ailesiyle birlikte göç etmek durumunda kaldı hatta Sayıştay raporunda da özelleştirmeye yönelik bir uyarı da yer alıyor.

Ayrıca, özelleştirmelerin, fabrikaların bulunduğu illere göre bir etki analizi yapılmış mıdır? Özelleştirilen fabrikalardan hangilerine son üç yılda ne kadar yatırım yapılmıştır? Özelleştirmeler sonrasında pancar üretiminin azalmasına bağlı olarak melas ve küspe eksikliği hayvancılık sektörünü nasıl etkilemiştir; bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır?

Özelleştirme kapsamına alınarak satışları gerçekleştirilen şeker fabrikalarının her birinin ayrı ayrı tesis, taşınmaz varlıklarının satışları, satış bedelleri, devredildikleri firma ya da firmaların adları ve unvanları nelerdir?

Ayrıca, şeker fabrikalarını özelleştirmeyle alan firmaların şeker fabrikalarını üretmek için değil de değerli arazileri için aldıkları ayyuka çıkan bir konudur. Bu konuda değerlendirmeleriniz nelerdir? Yani dönemin Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba "Fabrikanın bahçeleri özelleştirilmeyecek, içerisindeki makineler de yenileştirilecek, kapasite artırılacak ve verdiğimiz kotayı kullanmadığı takdirde onu tekrardan alacağız. Eğer niyet, verip de şeker üretmemek olsa böyle bir söylemimiz olmaz." demişti. Gelinen süreci nasıl değerlendirmek gerekir? Sayın Cumhurbaşkanı 13/11/2018 tarih 344 sayılı bir karar yayınladı. Buna göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Türkiye Şeker Fabrikaları adına kayıtlı arazide imar değişikliğine gitti. Karara göre söz konusu alan, park yol yapılacak, bu ne anlama geliyor? Kaç fabrikanın arazisinde imar değişikliği yapıldı? Özelde yapılan bu değişiklikten önce bu fabrikanın arazisinde ne yapılıyordu? "Elit anaçya" denilen pancar tohumu üretimi yapıldığı ve bundan vazgeçilerek Türkiye'de pancar tohumu üretmekten vazgeçildiği iddiası doğru mudur, doğru ise buradaki amaç nelerdir? Bu sorularıma yanıt bekliyorum.

Teşekkür ederim.