KOMİSYON KONUŞMASI

ATİLA SERTEL (İzmir) - Öncelikle yeni kurum ülkeye hayırlı uğurlu olsun.

Ben önceki toplantıda bazı konuları dile getirdim, tekrarlamak istemiyorum. Size bazı kısa sorularım olacak, onları da yazılı olarak yanıtlarsanız teşekkür ederim. Ayrıca, diğer komisyonda da size ilişkin sorduğum bazı sorular var, eğer lütfedip bakarsanız, onların da yanıtlarını iletirseniz memnun olurum.

Ülke olarak şeker üretim ve tüketiminde durumumuzu rakamsal olarak net bir şekilde dökerseniz çok memnun olacağım.

Üretimin tüketimi karşılama oranı nedir, onu da istiyorum.

İthalata dayalı şekerle yerli topraklarımızda, millî topraklarımızda o dediğiniz "Şekerin bütün hepsini kendi topraklarımızda karşılayacağız." iddiasına ne kadar yaklaştınız, onu da öğrenmek isterim.

İthalat olduğu kadar ihracatta sanıyorum var, ithalat ve ihracat rakamlarını ben almak isterim.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi üretimi nasıl etkileyecek? Yani köylü, pancar ekiminden vazgeçebilir mi? Sizden önceki Komisyon toplantısında genel değerlendirmede Sevgili Arkadaşım Avukat Mustafa Tuncer bir köylü çocuğu olarak bunun endişesinden söz etti. Yani köylü eğer pancar ekmekten, dikmekten vazgeçerse o zaman ne olur, nasıl bir teşvik uygulayacaksınız, onu da merak ediyorum. Yani sizin pancar üretimine yönelik teşvikleriniz olacak mı önümüzdeki yıllara ilişkin, bu da önemli bence.

Diğer şeker çeşitleri arasında tabii, vücuda en çok zarar veren şeker çeşidi nişasta bazlı şeker, onu yüzde 5 oranlarına düşürdüğünüzü söylediniz, geçen Komisyonda da söyledim, Avrupa Birliğinde yüzde 2'lerde, diğer Avrupa ülkelerinde, Almanya'da 0,50'lerde. Burada nişasta bazlı şekerin önümüzdeki yıllarda daha alta doğru çekilmesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi, buna ilişkin çalışmalarınız var mı?

Bir de ben merak ediyorum bu nişasta bazlı şekerde biz dünyada kaçıncı sıradayız? Yani bizden başka hangi ülkeler bu nişasta bazlı şekeri çok kullanıyorlar, biz bu derecelemede neredeyiz, onu merak ediyorum. Avrupa derecelerimiz nedir, dünya derecelerimiz nedir? 1'inciyiz, tabii, kadın cinayetlerinde 1'inciyiz, çocuk istismarında 1'inciyiz; bizim 1'inciliklerimiz pek hayra alamet birincilikler değil, ben biliyorum ama buradan bir ikrar da gelsin, soruya yanıt gelsin diye ben bunu soruyorum. Rize'de şeker oranı yüksek olan stevia bitkisi var, onun üretimine başlandı sanıyorum ve bunun da devam ettiğini de biliyorum yani. Bu bitkiye yönelik stratejik bir planınız var mı? Bu bitkinin herhangi bir sağlıkla ilgili yan etkileri veya insan sağlığına yönelik bir etkisi var mı? Buna ilişkin bilimsel bir çalışma sürdürülüyor mu Türkiye'de? Eğer bu bitki şeker oranı yüksek bir bitkiyse ve insan sağlığına zararlı değilse üretiminin yaygınlaştırılması yönünde bir planlamanız var mı, onu da öğrenmek isterim.

Bu çiftçinin ürününü satamamasına ilişkin, para kazanamamasına ilişkin Mustafa Tuncer söylemişti yani onu bir daha altını çizerek söyleyeyim. Pancar ekimi azalırsa buna ilişkin sizin tedbirleriniz var mı yani B planınız nedir? Köylü ekmekten vazgeçti, ne yapacaksınız? Oluyor yani teşvik veriyorlar, diktirmiyorlar falan.

Özelleştirilemeyen 12 fabrikanız kaldı, 1'i çalıştırılamıyor, öyle öğrendim, 13, 5'i çalışmıyor, 1'i fiyatının altında verildiği için devralınmamış. Özeleştirme İdaresi Başkanı adına burada bir arkadaş açıklama yaptı. Bu 12 fabrikanın özelleştirilmesine yönelik bir çalışmanız var mı? Türkiye'deki bütün şeker fabrikaları özelleşecek mi? Stratejik bir ürün olması dolayısıyla tamamının özelleştirilmesinin doğru olup olmayacağını da sormak istiyorum.

Teşekkür ederim.