KOMİSYON KONUŞMASI

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Bir cümleyle bu FETÖ meselesine bir nokta koyup devam edeceğim daha sonra. Yani karşınızda türlü kumpaslarla FETÖ'den kırk bir ay cezaevinde yatmış bir kişi varken bu tarafı FETÖ'cülükle suçlamanız gerçekten ayıp ve ötesi bir durum yaratıyor. Buna da dikkat etmemiz gerekiyor.

Maddeye geçtiğimizde, Harp Okulundayken arkadaşlarımız...

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Maddeye geçmeden ben arkadaşa cevap vermek istiyorum.

BAŞKAN - Hemen size vereceğim.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Maddeye geçmeden...

BAŞKAN - Maddedeyiz zaten Sayın Bekaroğlu, zaten maddedeyiz.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Takip etmiyor ki, Sayın Bekaroğlu takip etmiyor.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Benim sürem geçmiyor herhâlde Başkanım, değil mi?

BAŞKAN - Biz zaten 5'inci maddeyi konuşuyoruz.

Sayın Çelebi, konuşmanızı 5'inci madde üzerinden devam ettirin.

Buyurun.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Evet, devam ettiriyorum, aynen öyle yapacağım.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Biraz sonra cevap vereceğim.

BAŞKAN - Tabii ki size söz vereceğim ben.

Buyurun Sayın Çelebi.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - 4 ve 5'le ilintili zaten Başkanım.

Şimdi, ben bir örnek yaptım, yanlışım varsa düzeltmenizi de ayrıca rica edeceğim. Bir örneklem yaptım, bir pilot 100 birim maaş alıyor, 20 birim de tazminat alıyor, şimdi buradan hareket edeceğim. Mevcut durumda yüzde 15 vergi alındığını hesap ediyorum yüzde 85 üzerinden. 15 birim vergi veriyor şu an, mevcut durumda, bu teklifler haricinde ve eline geçen 120 birimden 105 lira, 4 ve 5'inci madde hariç. Şimdi, 4'üncü madde geldiği zaman bu 100 birim maaşın yüzde 30'u vergiye tabi oluyor, doğru mu? Dolayısıyla 30 birim vergi veriyor. Burada tazminatlar üzerinden vergi istisnası devam ediyor 4'üncü maddeye kadar. Doğru mu? Tazminatlardan vergi alınmıyor. Dolayısıyla 120 birimin... 4'üncü madde sonrasında oluşan rakam 90 liraya düşüyor. 4'üncü madde sonrasında 90'a düşürdünüz pilotların eline geçeni. 5'inci madde de ek vergi getiriyor. Aslında 5'inci maddede de ek vergi var. 100 birim maaşın yüzde 30'unu aldı, sonra siz dediniz ki Sayın Vekilim: "Tazminatları da toplayacağız, ondan da vergi alacağız." Doğru mu?

ZİYA ALTUNYALDIZ (Konya) - Değil.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Biraz önce öyle ifade ettiniz.

ZİYA ALTUNYALDIZ (Konya) - Hayır.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - "Tazminatlardaki vergi istisnalarını kaldırıyoruz..."

ZİYA ALTUNYALDIZ (Konya) - İki maddeyi birbirine karıştırıyorsunuz, ikisi ayrı.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Tazminatlardaki vergi istisnasını kaldırıyor musunuz kaldırmıyor musunuz?

ZİYA ALTUNYALDIZ (Konya) - Kamu kurumlarında devam ediyor.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Tamam, askerî pilotları demiyorum ben zaten, sivil pilotları diyorum. Sivil pilotlardan alıyorsunuz. Alıyorsunuz, yazıyor burada.

ZİYA ALTUNYALDIZ (Konya) - Sivil pilotlarda, hepsini, dedim ya, yüzde 70'e gidiliyor yüzde 100 üzerinden, net yani, orada tazminattı, diğerdi diye bir ayrım yok yani.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Tamam, askerî pilot, emniyet personelinden bahsetmiyorum, sivil hava yollarından bahsediyorum, orada alıyorsunuz.

BAŞKAN - Sayın Çelebi, süreniz dolmak üzere.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Şimdi, 100 birim maaşın 30'unu alıyordunuz, 5'inci maddeyle birlikte 20 birim tazminatın da 6 birimini bir daha alıyorsunuz, 2'nci kez buradan da vergi alıyorsunuz dolayısıyla başta 105 lira alan bir pilot geliyor 84 liraya düşüyor 5'inci maddeyle.

ZİYA ALTUNYALDIZ (Konya) - Açıklamanız doğru değil.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Tamam, açıklarsınız.

BAŞKAN - Sonuçta siz onun cevabını...

ZİYA ALTUNYALDIZ (Konya) - 2 defa vergi alınmıyor, tek defa alınıyor.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Tamam. 120'nin yüzde 30'unu almıyor musunuz? Kaç o? 36.

ZİYA ALTUNYALDIZ (Konya) - Tekrar tazminattan almıyoruz.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) - Tamam. 120'nin yüzde 30'u 36 değil mi? Çıkarıyorsunuz, 84 işte. He, bu hesap yanlışsa söyleyin.

Teşekkür ederim.