| Komisyon Adı | : | SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU |
| Konu | : | Komisyonun çalışma saatleriyle ilgili olarak İç Tüzük 63'e göre usul tartışması açılması gerektiğine ilişkin açıklaması |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 05 .11.2018 |
ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - Sayın Başkanım, usulle ilgili bir itirazımız olacak Mahmut Bey'in ifade ettiği noktalara göre.
Şimdi, Sayın Başkanım "Birleşim, Genel Kurulun belli bir günde açılan toplantısıdır." diyor, çok açık ve net. Belli bir gün yani gece 24.00 itibarıyla biten zaman dilimini ifade ediyor. Şimdi, burada tabii siz bununla ilgili kendi takdirinizi kullanıyorsunuz ama Mahmut Bey bunu ifade etti, burada da bir usul tartışması yapılması gerekiyor 63'üncü madde gereğince. "Görüşmeye yer olup olmaması, Başkanı gündeme veya Türkiye Büyük Millet Meclisi..."
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Öyle yapılmasına gerek yok; izin belgesi var mı yok mu Sayın Başkan?
ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - Evet "Bu yolda bir istemde bulunulursa üçer dakikadan fazla sürmemek şartıyla, lehte ve aleyhte en çok ikişer kişiye söz verilir." diyor. Dolayısıyla burada mutlaka bir usul tartışmasının açılması gerekiyor çünkü netice itibarıyla...
İSMAİL TAMER (Kayseri) - Kapatın o zaman, oylayalım kapatalım, tamam.
ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - Gece 24.00'ten itibaren yaptığımız işlemler yok hükmündedir, batıldır, geçersizdir. Yani 24.00'ten itibaren yaptığınız işlemler geçersiz oluyor bu durumda. Yok hükmünde sayılıyor yani o maddelerin geçilmesi usule aykırı yani.
HALİL ETYEMEZ (Konya) - Bir dakika... Salı günü Meclis çalışıyor mu?
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Çalışıyor. İzin alırsınız...
HALİL ETYEMEZ (Konya) - Bakın, 25'inci maddesinde diyor ki: "Tatil ve ara verme sırasında komisyonların çalışması: Hangi komisyonların tatil ve ara verme sırasında çalışacağı Başkanın teklifi üzerine Genel Kurulda tespit edilir."
ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - Tamam, şu anda var mı öyle bir karar?
HALİL ETYEMEZ (Konya) - Bir dakika, bugün tatil değil, salı bugün.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Tamam, doğru.
HALİL ETYEMEZ (Konya) - Pazartesi günü izin alınmış. 12'den sonra yeni bir gün başlıyor ve Meclisin çalışma günü başlıyor.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Saat 24.00'te bitti, bitti.
ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - Ama o kendiliğinden, resen gerçekleşen...
HALİL ETYEMEZ (Konya) - Bak, 25'inci maddeyi oku...
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Sayın Etyemez...
ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - O kendiliğinden, resen gerçekleşen bir durum değil.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Sayın Etyemez, bakın, sizin izninizle 35'inci madde... 35'inci maddenin 25'inci maddeyle... Ben bunu söylemek istemedim, bu ayıbı da yüzünüze çarpmak istemedim. Bana okur musunuz? Bu ayıbı yüzünüze çarpmak istedim. Bu 35'inci madde. 35'inci maddenin bununla ne ilgisi var? 25'inci madde yazılması gerekir. Bunu söylemek istemedim, söyletmek zorunda bıraktınız. Ayıp ya! Yeter ya!
ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - Bakın, gece 24.00'ten itibaren yani bir önceki gün 24.00'ten itibaren yaptığımız bütün işlemler geçersiz şu anda, yok hükmünde yani çünkü karar yok ortada.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, usulde hiçbir yanlışlık yok, Komisyon çalışmasına devam eder.
ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - 2'nci madde, 3'üncü madde geçmemiş kabul edilir, tek madde geçmiş sayılıyor, 1'inci maddeyi geçirmiş oluyoruz.
BAŞKAN - Arkadaşlar, özür diliyorum, şu 4'üncü maddeyi oylamaya geçelim. (Gürültüler)
ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - Önce, 4'ün önergeleriyle ilgili bir defa konuşma yapmadık.