| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/1520) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 10 .01.2019 |
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Şimdi, yeni açıklandı, rakamı gördüm, 2018 yılında enerji tüketimi yalnızca binde 7 artmış yani 290 milyar kilovatsaatten çok küçük bir artış var, binde 7 bir artış var. Şimdi, 2023 planına göre biz 2 trilyon dolarlık bir ekonomi olacaktık ama bugünkü rakamlarla biz 720-730 milyar dolarlık bir ekonomiyiz ve muhtemelen 2023'te de en iyi olasılıkla 850-900 milyar dolarlık bir ekonomi olacağız ve yapılan üretim, yatırım planlamalarına göre 500-600 milyar kilovatsaatlik bir tüketim olacağına dair bir planlama yapılmıştı ve nükleer santral gerekçelendirilirken buna göre gerekçelendirilmişti, "Arkadaş, nükleer santral olmazsa karanlıkta kalırız." denmişti.
Şimdi, buna baktığımızda, siz EPDK olarak 2023'te -orta vadeli bir projeksiyonunuz vardır- kaç kilovatsaatlik enerji tüketimi olacağını düşünüyorsunuz, 2018'de binde 7 arttığına göre? Ve 2023'te eğer ki biz 300-350 milyar kilovatsaatlik bir enerji tüketiminde kalacaksak neden 500-600 milyar kilovatsaatlik tüketime göre nükleer santrallere çok yüksek bedelle 12,5 sent/saatten -dolardan, üstelik dolarla da çarpılacak- alım garantileriyle anlaşmalar yapıyoruz ve üretim yapıyoruz? Yani bunu Meclisin sorgusuna açmak istiyorum. Bununla ilgili 2023 projeksiyonunuzu söylerseniz ve şu andaki üretim kapasitemizi söylerseniz, bununla ilgili neye ihtiyacımız var, neden bu kadar yükleniyoruz ve yenilenebilir enerjiye yüklenmek varken niye nükleer santral yapıyoruz gibi soruları tekrar Meclisin gündemine getirmek isterim.
BAŞKAN - Evet, teşekkür ediyorum Sayın Paylan.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Diğer bir sorum daha vardı.
BAŞKAN - Bitti, teşekkür ettiniz.
BEKİR KUVVET ERİM (Aydın) - GES'e hayır, JES'e hayır, nükleere hayır.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - JES'e hayır.
BEKİR KUVVET ERİM (Aydın) - Hepsine hayır diyorsunuz.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Bakın, JES'e tarım alanlarında hayır. İncirinizi berbat etti JES'ler, inciriniz yenecek durumda değil artık.
BEKİR KUVVET ERİM (Aydın) - İncir hava şartlarıyla ilgili.
BAŞKAN - Sayın Paylan, son sorunuz için söz veriyorum.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - İnciriniz yenecek durumda değil artık, Aydın'ın, sizin inciriniz dünyanın en meşhur inciriydi, artık değil, JES yüzünden.
BEKİR KUVVET ERİM (Aydın) - Hava şartlarıyla ilgili.
BAŞKAN - Sayın Erim, lütfen.
Son soru, buyurun.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Diğer bir soru: Sayın Cumhurbaşkanı gündeme getirdi, yardım alan 2,5 vatandaşımıza 150 kilovatsaate kadar enerji ücretsiz olacak diye, desteklediğimiz bir konu, hatta 10 milyon vatandaşımız olmalı diyoruz, yoksulluk sınırının altındaki 10 milyon haneye bu yardım yapılmalı ama 150 kilovatsaat bir hanenin asgari ihtiyacı olabilir mi? Bizim hesaplarımıza göre asgari ihtiyaç 200 kilovatsaattir. Yani şu günkü minimum ihtiyaç... Yani buzdolabı, çamaşır makinesi; zaten artık bunlar lüks değil. Hani ütü gibi, aydınlanma gibi asgari bir 4 kişilik ailenin kilovatsaat ihtiyacını söyler misiniz lütfen.