KOMİSYON KONUŞMASI

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Başkanım, söz istedim ben, bekliyorum.

(Oturum Başkanlığına Başkan Süreyya Sadi Bilgiç geçti)

BAŞKAN - İlhami Bey, buyurunuz.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Sayın Başkanım, teşekkür ediyorum.

Hepinize iyi akşamlar diliyorum.

Tarım Komisyonu üyesi olarak aranızdayım ve kanun teklifim de vardı. Bizler aslında bu olayı sizlerden daha önce gördük, Hükûmetten önce gördük, yürütmeden önce. 25 Şubat 2018'de öncelikle Genel Başkanımızın talimatıyla bu kanun teklifini verdik, 8 Ocakta da Plan ve Bütçeye gelmiş.

Değerli arkadaşlar, birbirimizi aldatmaya gerek yok. Gerçekler acıdır, oradan bakmak gerekiyor. Sayın Genel Müdürümüz benim meslektaşım aynı zamanda, tarım kredi... Tarım kredilerle ilgili de birçok araştırma önergesi, soru önergesi verdim. Şunu söylemek istiyorum değerli vekil arkadaşıma, Manisalı vekilime: "Ziraat Bankasından tarımsal destek, sulama desteği" dediniz. Sulama desteğini Ziraat Bankasından aldığım zaman, evet, doğrudur; tarım krediden aldığım zaman yüzde 14 küsur ilave...

UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Sen de Ziraat Bankasından al.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Bir şey söylemiyoruz Sayın Vekilim, sizin Ziraat Bankanız, geçmiş dönemde...

UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Bizim, bizim?

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Evet "sizin" diyorum. Neden sizin dediğime bakınız?

...Hükûmetin almış olduğu kararları ve Bakanlar Kurulu kararını ve yürütmenin, Cumhurbaşkanlığının almış olduğu, onaylamış olduğu ve Resmî Gazete'de yayımlamış olduğu kararı uygulamamakta, tarım kredilerden ilave kredi almaktadır. Doğru mudur Sayın Genel Müdürüm? Sizi ticaret olarak görmekte. Çiftçinin almış olduğu süspanseli kredilerde tarım kredi ile Ziraat Bankası arasında yüzde 14,5'luk fiyat farkı var. Bu, bilginize diyorum.

Sayın Genel Müdürüm, var mı burada bir sıkıntı?

Burada Tarım Bakanı yok. Tarım Bakanı Pakdemirli'nin vermiş olduğu cevap bu, net. Bilginiz olsun. Ziraat Bankası temsilcisi varsa onu da cevaplar.

Diğer bir konuya gelelim. Türkiye'de biliyorsunuz, futbol kulüpleri ön planda. Arkadaşlar, futbol kulüplerinin borçlarını yüzde 8'le on yıla kadar Ziraat Bankası yapılandırdı. Demek ki futbol kulüplerimizin bir eli yağda, biri demiş, çok rahatlar ki... Ama benim çiftçimin 2002 yılında 530 milyon lira borcu var iken on altı yıl sonra yani AKP iktidarında, şu andaki borcu yüzde 190 kat artmış. Bakınız, geldiği noktada tam tamına 100,5 milyar. Aldığınız yerde 530 milyon lira... İşte diyordunuz ya: "1,2 milyar lira destek alıyordu 2002'de, şimdi geldiğimiz noktada burada."

Sayın Komisyon üyelerine soruyorum: Bu kadar tarımsal destek verdiyseniz bu ülkenin o zaman ihracatta uçması gerekiyor. Doğru mu? Ondan dolayı ithalatta uçuyoruz şu anda. Soğandır, patatestir, domatestir, samana kadar ithal eder hâle geldik.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Domates ihraç ediyoruz Rusya'ya.

BAŞKAN - Arkadaşlar, bir müsaade edin.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Neyi ihraç ediyorsunuz Sayın Vekilim?

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Domatesi, salatalığı ihraç ediyoruz.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Doğru, domates ihraç ediyorsun da beyaz et alıyorsun, kırmızı et alıyorsun. Onların farkını biliyorsundur herhâlde.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Beyaz et almıyoruz.

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Almıyorsun, 5 bin tonu ithal, bağlantısını daha yeni Bakanlık.

BAŞKAN - Arkadaşlar, lütfen ya... Rica ediyorum yani...

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Arkadaşlar, bilginiz olsun.

Geldiğimiz noktada, futbol kulüplerimizin borçlarını yüzde 8'le on yıla kadar yapılandırıyorsun ama bu ülkenin sağlıklı ürün yemesini sağlayan çiftçinin borcuna geldiği zaman diyorsun ki: "Buna ben yüzde 10+5 koyayım." Nasıl olacak arkadaşlar, bu o zaman? Nasıl olacak, onu merak ediyorum. Siz, Ziraat Bankasına spor kulüplerinin borcunu yüzde 8'le yüklendiriyorsunuz, çiftçiye geldiği zaman yüzde 10+5. İnsaf, insaf diyorum.

Ondan sonra, geldiğimiz noktada, bir bakınız, gübrede 2018'deki artış yüzde 130 DAP'ta, Sayın Genel Müdür bilir, tarım kredide yine 20.20'de yüzde 110. Ne yaptı Hükûmet? Dedi ki: "Yüzde 15 indirdik." Ya arkadaş, yüzde 130 bindirmişsin, yüzde 15'ini indirdin, yüzde 115 zam yaptın çiftçiye. Yine geldiğimiz noktada, yine bugünlerde -altyazı geçti- yüzde 5 gübreye indirim var. Ben merak ediyorum, mazot, ilaç, gübre, tohum çiftçinin ana girdileri arkadaşlar, bunları eğer tanzim satış yaparsanız tabii ki... Geçtiğimiz günlerde Sayın Genel Müdürümle de görüştüm ben telefonla. Biliyorsunuz, tarım kredi tanzimlere ham maddeyi sağlıyor şu anda, belediyelere tanzim sağlıyor. Doğru mu? Tarım Bakanlığının içerisinde Tarım Kredi Kooperatiflerinin de marketi vardı ama aynı fiyatlar orada örtüşmüyordu, patates de farklı, domates de farklı, fasulye de farklı, biber de farklı. Evet, hiç gülmeye gerek yok. Bak, gülüyorsunuz.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Onlar da marketçi.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Evet, kendi de biliyor, telefonla görüştüm Sayın Genel Müdürümle.

Görüşmedim mi Genel Müdürüm?

İsterseniz ispatları da var, merak etmeyin. Gülmeye gerek yok. Ağlanacak hâlimize gülüyoruz şu anda Sayın Vekilim.

Bakınız, 2017'de yüzde 11'le borçlandırıyordunuz ama Alim Gürsu var, çiftçi.

Sayın Başkan, az önce sormuştun ya bana... Sayın Başkanım, telefonu bırakıp bakarsanız sevineceğim.

BAŞKAN - Telefonu bırakamam, yeni önergeler geliyor.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Bir şey sormuştunuz bana: "Hangi çiftçi?" diye. Çorum Alaca, Alim Gürsu. Ziraat Bankasında 9 Ocak 2019'da borcunu yapılandırmış. Tarım Komisyonunda gündeme geldi "yüzde 11" dedi. Yalan. Yüzde 22'yle borçlandırmış. 23.114 lira anapara borcu var. Faizi 5'e bölmüşler, 15.082 lira faiz. Bu arkadaşımızı yüzde 22'yle borçlandırıyoruz arkadaşlar.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Kredi niteliği farklıdır.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Bitkisel üretim Sayın Vekilim, bitkisel üretim, merak etmeyin. Ziraat Bankası şube ismi de verdim, isim de verdim. İstediğin zaman sordurabilirsin. Ziraat Bankası yetkililerine sorabilirsin. Çorum Alaca Ziraat Bankası, Alim Gürsu, bitkisel üretim. Gübre almış, ilaç almış, tohum almış.

Sayın milletvekillerim, değerli arkadaşlarım; geldiğimiz noktada çiftçileri yaşatmamız lazım. Sizlerin Hükûmetinizin müteahhidi olan, 5 taneden 1 tanesi olan Cengiz İnşaatın vergi borçlarını siz sıfırladıysanız, gelin bu çiftçilerin de faizlerini silelim. Bizim vermiş olduğumuz önergeye sahip çıkın. Beş yılda bunu eşit taksite bölsünler.

BAŞKAN - Teşekkür ettim, tamamdır.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Hadi gelin, buradayız.

BAŞKAN - Tamam İlhan Bey.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Buradasın ama kimin borcunu sıfırlamışız?

BAŞKAN - Arkadaşlar...

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Cengiz İnşattın vergi borcunu sıfırlıyorsun, bakınız...

UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Bakın, Türkiye'de hiç kimsenin vergi borcu sıfırlanmaz.

BAŞKAN - Arkadaşlar...

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Ben sizi dinledim. Bakın, ben de size söylüyorum: Cengiz İnşaatın borcunu sıfırladıysanız, gelin, çiftçinin de faizlerini sıfırlayın, 5 eşit taksite bölelim, rahat bir şekilde üretim yapsın, nefes alsınlar çünkü başka çiftçi yok.

BAŞKAN - Teşekkür ettim, tamam.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - "Köylü, milletin efendisidir." dedik. Yarın çok geç olabilir. Bakınız, samanı da aldınız, domatesi de aldınız...

BAŞKAN - Mahmut Bey, vergi borcu sıfırlanan firma var mı, size soruyorum, Gelir İdaresi? Var mı öyle bir şey. Yok.

Teşekkür ettim.