| Komisyon Adı | : | SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi(2/2213) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 02 .10.2019 |
TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - Sayın Başkan, Komisyonumuzun değerli üyeleri; 27'nci Dönemin yeni yasama yılı hepimize hayırlı uğurlu olsun. Bugün Gümrük Kanunu'nda yapılmak istenen değişiklik üzerine verilen kanun teklifi için toplanmış bulunuyoruz. Ancak öncesinde bazı konulara değinmek istiyorum. Öncelikle başkanlık sisteminin yansımalarından sadece Komisyonumuzu ilgilendiren kısımlarını sizinle paylaşmak istiyorum.
Değerli arkadaşlar, her zaman söylediğimiz bir konu var. Komisyonlar işin mutfağıdır. Sayın Başkanla da sürekli görüşüyorum. Eğer bu yeni sistemi güçlendireceksek Büyük Millet Meclisinde özellikle komisyonları güçlendirmemiz gerekiyor. Bir kanun gelecekse buna komisyonlar gerekirse iki gün, üç gün zaman ayırıp çalışıp ona göre hazırlanması gerekiyor çünkü Genel Kurula gittiği zaman kanunlar boşluğa düşüyor. Sahipsiz pozisyon alıyor. Orada milletvekilleri muhatap olacak, soru soracak kişiyi bulamıyor. Milletvekili arkadaşlarımız imzalıyor ama neyi imzaladıklarını bilmiyor. Son gelen bu teklif 86 milletvekilinin imzasıyla gelmiş. Yani düşünün, 86 arkadaşımız bu kanuna çalışmış, çok ciddi bir çalışma. Yani 86 kişinin hazırlayıp Meclise sunduğu bir teklifi görüşüyoruz.
Biz diyoruz ki bu kanun hazırlanacaksa özellikle sektör bazında -biz Sanayi, Bilim ve Teknoloji Komisyonuyuz- herkesi çağırıp dinleyelim. Bugün burada, çıkaracağımız kanunla ilgili bütün sektörlerin olması gerekiyor. Tek tek dinleyip nerede ne yapmamız gerektiğini değerlendirmemiz gerekiyor.
Özellikle son dönemlerde kanunları çıkarıyoruz -daha önce başımıza geldi- Sanayi Komisyonu olarak, bir yanlışlık yapılıyor Anayasa Mahkemesine gidiyoruz, itiraz ediyoruz yanlış bu diye, arkasından o kanun sanki milletvekili arkadaşlarımız imzalamamış gibi tekrar torba kanuna konup tekrar geliyor. Yani gelmemesi gereken, bizim imzalarımızla da çekilen kanun maddeleri yani Komisyon üyeleri Cumhuriyet Halk Partisinin, AK PARTİ'nin, İYİ PARTİ'nin, Milliyetçi Hareket Partisinin imzalarıyla çekilen kanun maddesi burada geri çekiliyor ama tekrar torba kanuna konulup tekrar geliyor Genel Kurula. Onun için, daha fazla çalışmamız gerekiyor.
Son dönemlerde çıkardığımız kanunlarda sürekli ya af var ya ceza var. Yani Türkiye ekonomisini ilgilendirecek kanunlarımız yok. Üretim ne durumda, sanayi ne durumda, sanayiyi nasıl ayağa kaldırabiliriz, işsizliği nasıl çözebiliriz, istihdamı nasıl artırabiliriz, bunları tartışmıyoruz ya affediyoruz ya da ceza kesiyoruz.
Bu kanuna da baktığımız zaman içinde hem af var hem ceza var. İyi çalışılmamış. Gerçekten eğer ihtiyaç varsa buraya biz milletvekilleri olarak, Komisyon üyeleri olarak sektörleri çağırmamız gerekiyor, anlatmaları gerekiyor bize tek tek bütün maddeleri, bizlerin de o kanunu hazırlayıp Genel Kurula sunmamız gerekiyor. Yani komisyonları güçlendirmemiz gerekiyor Büyük Millet Meclisinde. Daha fazla yetki vermemiz gerekiyor çünkü bakanlıklar Genel Kurulda yok. Milletvekilleri bir kanun maddesiyle ilgili bir soru soruyor, imza atan milletvekili diyor ki: "Yazılı olarak bakanlık size cevap verecek." Yani bu o zaman o kanunun sahibi olmadığı, imza sahibinin sahip çıkmadığını gösteriyor.
Onun için, Sayın Başkan, değerli Komisyon üyeleri; bugün aceleyle çıkaracağımız bir kanun metni elimizde. Hadi bugün çalışalım, gerekirse geceye kadar, bunu çıkaralım ama bundan sonra gelecek kanunlara daha ciddi çalışalım bütün Komisyon üyeleri olarak, sektörleri de çağırarak, tek tek maddeleri hem sanayimize, üretimimize ne getiriyor ne götürüyor, onu değerlendirerek iyi bir çalışma yaparak kanunları hazırlayalım diye düşünüyorum.
Tekrar, yeni dönemimiz hayırlı olsun.
Teşekkür ediyorum.