KOMİSYON KONUŞMASI

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Kısa bir soru sormak istiyorum yani bu konuyla ilgili yanıt verebilecek bir yetkili varsa. Şimdi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden belli ki görüş alınmamış, STK'lerden de bir görüş alınmamış, Tarım Komisyonu Başkanı da burada, o da buna benzer, bu minvalde bir şey söyledi. Yani böyle yapısal bir değişikliğe giderken bu konunun paydaşlarından -gerek devlet kurumu olsun gerekse STK'ler olsun- bir görüş alınmadığı ortada. Dolayısıyla bu öneri kimden veya kimlerden geliyor? Yani şu anda gerçekten gelmiş böyle bir öneri üzerine mi konuşuyoruz?

BAŞKAN - Hayır, süreç devam ediyor. Bakın, bu anlamda yüzde yüz netleşmiş, bu konuda tamamen karar verilmiş de iş bitmiş değil. Biz bir duyum aldık bu konuyla ilgili, kamuoyundan serzenişler geldi öncelikle, basına da çıktı, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü lağvedilip bir şekilde daire başkanlığı hâline getirilecek." denildikten sonra biz tabii Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu olarak hep beraber bu konuya duyarlı olduk, böyle bir şeyin olmaması gerektiği hepimizde bir kanaat zaten. Ama bu, böyle, bir yerden gizlenerek, yeraltından çalışarak falan yapılan da bir iş değil. Yani bu anlamda, yüzde yüz bitmiş, karar verilmiş, her şey bittikten sonra bizim haberimiz falan olmuş değil, devam eden bir süreçten bahsediyoruz.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Yani "Her hâlükârda resmî olarak görüş zaten istenir." mi diyorsunuz?

BAŞKAN - Bakın, ben şunu ifade edeyim: Tabii, biz bu anlamda şanslıyız aslında. Niye? Kızılcahamam kampında Sayın Nevzat Bey'in konuşması sırasında, arzı sırasında da Sayın Cumhurbaşkanımızın, yürütmenin başının da aynen bizim gibi düşündüğünü gördük. Bu anlamda da aynı şekilde, Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğünün birleştirilmesinin önemine o da vurgu yaptı ve bu konu üzerinde çalışma talimatı verdi. Aynı zamanda, Genel Müdürlüğün devam edeceği konusunda kendi fikrini de söyledi. Yani bu anlamda, gayriresmî bir bilgi olarak veriyorum bunu ama en nihayetinde, devletimizin başı Sayın Cumhurbaşkanımızın düşüncesi de sizler, bizler ve Komisyonumuz ve tüm doğa korumacı STK'ler ve vatandaşlarımızdan farklı değil. Bu anlamda yürütülen başka herhangi bir çalışma da yok, bunu da ifade edeyim.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Başkanım, başka bir çalışma yoksa neyi konuşuyoruz?

BAŞKAN - Hayır, şimdi bakın, bunu yapmak isteyen bir çalışma ortaya konulmuş, böyle bir çalışma ortaya konulmuş ama karar verilmiş değil.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Benim sorum şu... Gerçekten anlamak için, sorunun kaynağını tespit etmek için söylüyorum. Şimdi, devlet kurumlarının yöneticilerinin bu konuyla ilgili bilgisi yok. STK'lerin de yok, bu konuda onlardan da bir görüş alınmamış. Şimdi, devlet kurumlarının yetkililerinin üzerinde birileri mi var? Yani danışmanlar mı çıkıyor, bir şeyler hazırlıyor?

BAŞKAN - Hayır, yok. Tarım ve Orman Bakanlığı birleştirildikten sonra teşkilat yapılanmasıyla ilgili biraz önce Sayın Başkan, Osman Bey de ifade ettiler; birleşmeden sonra neler yapılabileceği üzerinde kafa yoruluyor. Bu kafa yorma sırasında Bakanlık bir çalışma başlatıyor, ne yapalım, ne edelim diye; bütün genel müdürlükleri masaya yatırıyorlar; bu ne olmalı, şu ne olmalı diye, bu çalışma devam ediyor hâlâ. Bu çalışma devam ederken bizim haberimiz oluyor. Yoksa resmî anlamda bir yazışma, verilmiş bir karar da yok. Tam da bu arada bizim Komisyonumuzun bilgisinin olması hasebiyle Sayın Nevzat Ceylan bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettiğinde bu işin zaten yürümeyeceği, böyle olmayacağı konusunda talimat da verdi Sayın Cumhurbaşkanımız. Bu anlamda, endişe edecek bir durum da yok, onu da ifade edeyim.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Çok özür dileyerek, son cümle olarak söylüyorum: Yani yine, bilimsel parametreler oluşturulmadan, görüşler alınmadan, devlet kurumlarının, STK'lerin görüşleri alınmadan, ne olursa olsun sadece bir kişinin kanaatinde kurumların birleştirilmesinin, ayrılmasının yapılması düşüncesini çok...

BAŞKAN - Çalışma devam ediyor diyorum, bu konuda verilmiş bir karar yok. Bakın, biz de araştırma komisyonu olarak devam eden bir sürecimiz var, bir karar daha vermedik, çoğu konuda belki verdik ama bazı konularda vermedik. Bu anlamda da devam ederken duyum üzerine biz de girişimlerimizle erken erken hareket edelim, bu konuda gerekli olan tavrımızı biz de ortaya koyalım diye yaptığımız bir çalışma açıkçası bugünkü.