KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN - Gündemimize geçmeden önce, bölgemizde son dönemde meydana gelen çok önemli gelişmelerle ilgili bazı hususları, görüşlerimi beyan etmek istiyorum.

Barış Pınarı Harekâtı'nın başlaması sonrasında, yaklaşık beş gün içinde gerçekten önemli ve tarihî nitelikte iki mutabakat sağlandı. Ankara'da Amerika Birleşik Devletleri'yle varılan mutabakatta yer alan yüz yirmi saat dün akşam sona erdi. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın dün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin'le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında varılan mutabakatla da bugün saat 12.00'de başlayacak ve yüz elli saat içerisinde ülkemizin güneyinde bir terör koridoru oluşturma gayretlerinin sona erdirilmesi ve bu bölgenin tamamının PYD-YPG teröristlerinden temizlenmesi kararlaştırıldı.

Millî Savunma Bakanlığımız tarafından bu sabah yapılan açıklamayla, mevcut harekât alanı dışında bu aşamada yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmadığı bildirildi. Terör unsurlarının hareketleri tabiatıyla takip edilecektir ancak bu harekât sırasında tabiatıyla şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, gazilerimize de şifa temenni ediyorum. Bu şekilde ülkemizde misafir etmekte olduğumuz Suriyeli kardeşlerimizin de gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine ve topraklarına dönmesi mümkün hâle gelecektir.

Bu sonuç gerçekten ülkemiz bakımından çok önemlidir ve uzun zamandan beri ülkemizde çok sayıda can kaybına neden olan terör saldırıları ve ülkemizde kurulmak istenilen bir kanton düzenine karşı teröristlerin bazı kasabalarımızda ve illerimizde gerçekleştirdiği terör operasyonlarına karşı yapılan büyük operasyonların sonucu da bu şekilde burada nihayete erdirilmiş oluyor. İnşallah bundan sonra ülkemizin içinde veyahut da komşu bölgelerinde hiçbir zaman terörist ve terör faaliyeti görmediğimiz bir döneme geçmeyi içtenlikle arzu ediyoruz.

Bu sonuca ulaşılmasını mümkün kılan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm emeği geçenlere ve bu arada böyle önemli, ülkemiz için gerçekten önemli bir davada parti farklılığı göstermeksizin devletimizin yanında yer alan tüm Meclisimizde görevli partilere de içtenlikle teşekkür etmeyi bir borç biliyorum ve bundan sonraki maddeye geçmek istiyorum.