KOMİSYON KONUŞMASI

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Kaynağı kurutmak aslında biraz daha kontrol edilebilir gibi. Yani biz yapacağımız seferberlikle gerçekten hayvanına bakan, hayvanını seven, altı aylık sürenin içinde... Bir seferberlik ilan edilse ve ilan edilse, denilse ki: "Altı aylık veya daha kısa, üç aylık sürecin içinde hayvanınızı resmî olarak bildirin, kimliklendirin." Bu denildiğinde hayvanını seven hangi vatandaş niye bildirmesin?

KÖPEK IRKLARI FEDERASYONU TEMSİLCİSİ OZAN BELKIS - Evet, yasağı da kaldırırsak...

HAYVAN HAKLARI İÇİN BİRLEŞİM HAREKETİ BAŞKANI MEHTAP ÖZER - Belediyelere güvenmediği için bildirmez.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Hayır, hayır, bakın, şunun için...

KÖPEK IRKLARI FEDERASYONU TEMSİLCİSİ OZAN BELKIS - Yasağı kaldırırsak...

HAYVAN HAKLARI İÇİN BİRLEŞİM HAREKETİ BAŞKANI MEHTAP ÖZER - Tüm belediyeler katlediyor, birkaç tanesi katletmiyor.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Hayır, katletme yok, bakın, diyorum ki: Sahipli, evinde, bizim de var kedimiz...

HAYVAN HAKLARI İÇİN BİRLEŞİM HAREKETİ BAŞKANI MEHTAP ÖZER - Benden vergi isteyecek diye gelmiyor. Onu daha sevimli bir hâle getirmemiz lazım.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Bakın, şunu söylemeye çalışıyorum...

HAYVAN HAKLARI İÇİN BİRLEŞİM HAREKETİ BAŞKANI MEHTAP ÖZER - Sivil topluma devlet destek olacak Sayın Vekilim, kamu spotlarıyla sivil toplum çağıracak. Halk sivil topluma güveniyor.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Bakın, lütfen, sözümü tamamlamama müsaade edin.

Şimdi, bu konunun tam anlamıyla devlet ciddiyetiyle birlikte kanuni altyapısı hazırlanmalı, biz raporumuza tavsiye niteliğinde bunları yazmalıyız ve daha sonra da kanuni bir zemin oluşturmalıyız.

BAŞKAN - Zaten bizim raporumuz tavsiye niteliğinde olacak.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Şimdi, buradaki Komisyonun temel görevi bu.

Şimdi, bu noktada kayıt içine almak, gerek hayvanlar konusunda olsun gerek gümrük mevzuatı açısından olsun, her konudaki en kritik şey ve biz bu konunun daha o kadar başındayız ki. Yani bırakın Türkiye'nin 81 iline yayılmış ve saçılmış hayvanların kimliklendirilmesi konusunda nerede olduğumuzu, bizim hemen gözümüzün önündeki Büyük Ada'ya kaçak at girişini daha kontrol edebilmiş değiliz. Böyle bir durum var. Şimdi, ümit ediyorum ki bu Komisyon çalışmalarından sonra bu mümkün olacak.

Burada demek istediğim şey şu: Gerçekten hayvanını seven, ona bakan veya bir hayvan sahiplenmek isteyen kişilerin, gelip geçici bir duyguyla değil, daha kalıcı bir duyguyla, 10 kere düşünüp 1 kere sahiplenmesini de sağlamak için kimliklendirme çalışması konusu kamu spotlarıyla olabilir, bu yayılabilir ve bir kural olarak getirilebilir. Bugün nasıl "Ehliyetlerinizi üç ay içinde, altı ay içinde yenilemeniz zorunludur. Aksi takdirde kullanamazsanız, görüldüğü yerde ceza uygulanır." dendiğinde bütün vatandaşlar bu ortak kurala uymak durumundaysa, gidip yeni ehliyetlerini çıkarıyorsa hayvanını da -yani hayvanı ben ona da ait olarak kabul etmiyorum kendi dünyamda ama yani o hayvanı- gidecek kimliklendirecek ve böylece onun sorumluluğunu da almış olacak. Haa, bildirmedi diyelim, hayvanı bildirmedi, o zaman görüldüğü yerde gerek sivil toplum kuruluşlarının ihbarlarıyla gerekse devlet kurumu yetkilileri tarafından o hayvan alınacak ve barınağa gidecek. Yani barınaktaki sahipsiz hayvanları sahiplendirmeye çalışırken, bir yandan bu işi besleyen kaynağı kurutmazsak yani biz onları sahiplendirdikçe binbir türlü çabayla, yeni sahipsiz hayvanlar doğacak. Yani böyle bir boyutu da var.