KOMİSYON KONUŞMASI

ABDURRAHMAN BAŞKAN (Antalya) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Kıymetli Komisyon üyeleri, Sayın Bakanım, Kıymetli Bakan Yardımcılarımız, Rekabet Kurumu Başkanı, değerli bürokratlar ve basınımızın güzide temsilcileri; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Mevlit Kandili'nizi tebrik ediyorum. Ebediyete intikalinin 81'inci seneidevriyesinde olan cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü de rahmet ve minnetle, saygıyla anıyorum.

Sayın Bakanım, Türkiye'nin geleceğinin belirlenmesinde en önemli faktörlerden biri olan ihracatın artırılmasına yönelik çabalarınızı tebrik ve takdir ettiğimi belirtmek istiyorum. İhracat, bilindiği gibi, mal ve hizmet ihracatı, dâhilde işleme ve reeksport olmak üzere 3 şekilde yapılmaktadır. İhracatımızın artırılmasında en kolay yöntemlerden bir tanesi de dâhilde işleme ve reeksporttur. Fakat bu konuda bazı sıkıntıların yaşandığını da burada belirtmek istiyorum. Özellikle dâhilde işleme ve reeksport kısmında, özellikle tarımsal ürünler ihracatında Tarım Bakanlığı ile aranızda koordinasyonda bazı sorunlar olduğunu belirtmek istiyorum. Özellikle tarımdaki zirai mücadele kısmında reeksport olarak gelen ürünlerin yani reeksportun, ihraç edilecek ürünlerin sanki Türkiye'ye giriyormuşçasına, Türkiye'de aynı işlemlerin yapılıp sağlık sertifikasıyla gelen ürünlerin tekrar yeniden yurt dışına çıkarken yeni sağlık sertifikası düzenlenmesi hem zaman kaybına hem de aynı zamanda maddi kayba sebep olmaktadır. Bu yüzden de bazı ihracatçılarımızın reeksportu Türkiye'de yapmayıp direkt aldığı ülkeden satması ve katma değerinin de o ülkede kalmasına vesile oluyor. O yüzden reeksport ve dâhilde işlemeyi bir sanayici ve ihracatçı olarak da çok desteklediğimi de belirtmek istiyorum.

Özellikle bu konuda örnek ülke olan Hollanda ki 758 milyar dolarlık ihracatının önemli kısmını reeksport ve dâhilde işlemeyle sağlamaktadır. Özellikle Rotterdam Limanı ve onun çevresindeki şehirlerin yaptığı ana işlem Çin'den ve dünyanın bir sürü ülkelerinden getirdikleri ürünleri orada millileştirerek dünyaya ihraç etmeleri ve bundan da çok ciddi anlamda katma değer sağladıklarını da belirtmek istiyorum.

İkinci konu da, sizin de katıldığınız G20 döneminde Japonya ve Çin seyahatimizde Pekin Büyükelçimizin bir sunumu oldu. 1,4 milyar nüfusa sahip olan Çin'de 360 milyon insanımızın yıllık 20 bin doların üzerinde gelire sahip olduğunu orada öğrendik. Ve artık Türkiye "Çin'den ne ithal ederim?"den ziyade "Çin'e ne ihraç ederim ki 2,1 milyar dolarlık ithalatından biz ne kadar pay alırız..." Çinli yetkililerin de buna açık olduklarını da bu görüşmelerde memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz.

Bu yüzden, özellikle diğer bir konu da Antalya'mız tabii, bir Antalya Milletvekili olarak. Sizin de 9 Martta Antalya'yı ziyaret ettiğinizde serbest bölge ve limanla ilgili incelemeleriniz olmuştu. Antalya Limanı'mızın ve serbest bölgemizin küçük olması ve büyütülmesiyle ilgili size de taleplerimizi iletmiştik. Orada sunum da gerçekleşmişti. O yüzden Antalya Limanı'mızın ve Antalya Serbest Bölgemizin geliştirilmesi lazım. 2018 yılında Antalya'mızın 974 milyon dolar ihracatı, 891 milyon ithalatı vardır. Bu ithalatı ve 974 milyonluk ihracatı aslında gerçek rakamı yansıtmamaktadır çünkü ürünlerin bir kısmını, özellikle limanın pahalı ve limana gelen özellikle denizcilik hatları sayısının az olması sebebiyle Antalyalı ihracatçılarımızın önemli bir kısmı da Mersin ve İzmir üzerinden ihracatlarını gerçekleştirmektedirler. Çünkü tarım ürünleri bildiğiniz gibi yükte ağır ve pahada hafif ürünlerdir. Bu yüzden de liman masrafları ve navlun önemli bir katma değer oluşturmaktadır. O yüzden özellikle Antalya Limanı'mıza gelen hatların sayısını artırmak için limanımızı genişletmek ve serbest bölgemizi genişletmek de en önemli yapmamız gereken faaliyetlerin içerisindedir.

Bir de, Antalya'mızda lisanslı depoculuk yapılmamaktadır. Antalya'mız için lisanslı depoculuk işlemlerinin de özellikle hızlandırılması gerektiğini de belirtmek istiyorum.

Sayın Bakanım, bugünkü bütçe sunumlarınızı memnuniyetle karşıladığımızı söylemek istiyorum. Bütçenizde çok güzel şeyler var ama özellikle bir konu için tebrik etmek istiyorum: Bütçeniz 5 milyar 752 milyon dolar ve bunun 3 milyar 780 milyon dolarını yani üçte 2'sini ihracatın ve ticaretin desteklenmesine ayırmışsınız. İhracata ve ticarete hangi gözle baktığınızı bir iş adamı olarak da görme imkânım oldu. Bu konudan dolayı da sizleri tebrik ediyorum ve bütçemizin de milletimize, özellikle Türkiye ticaretine, ülkemiz için, gelecek nesiller için ihracatımıza destek olması açısından hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.