KOMİSYON KONUŞMASI

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Sayın Bakan, 26 Ağustos 2016 tarihinden itibaren asker hastaneleri ve Gülhane Askerî Tıp Akademisi, Sağlık Bakanlığına ve Sağlık Bilimleri Üniversitesine devrolmuştur. Bu süreçte GATA ve asker hastanelerinde hâlihazırda çalışmakta olan tabip subay ve astsubaylar yerine, branşı sağlık olmayan subay ve astsubaylar ile kadro ve branşına bakılmadan sivil memurlar atanmıştır. Devir aşamasında birçok personel TSK'de kalabilmek için dilekçeyle talepte bulunmalarına rağmen işlem yapılmamış; taleplerin, devir aşamasından sonra kurulacak komisyonlara yapılması hâlinde değerlendirileceği sözlü olarak beyan edilmiştir, maalesef üst komisyon hiç kurulmamıştır.

Sayın Bakan, bahsi geçen hastanelerde sınıf değiştirme raporunun, "Komando olamaz." raporunun, adi malullük belgesinin ve vazife malullük belgesinin parayla satıldığı iddia edilmektedir. Tekrar ediyorum: Sınıf değiştirme raporunun, "Komando olamaz." raporunun, adi malullük belgesinin ve vazife malullük belgesinin parayla satıldığı iddia edilmektedir. Üzerinde soru işareti bulunan bu raporlar doğrultusunda pek çok askerî personelin unvanı ve görev tanımları değişmiş; adi malullük hakkı verilenlere 2.200 ila 2.600 TL arasında, vazife malullüğü hakkı verilenlere ise 4.500 ila 7 bin TL arasında maaş bağlanmıştır. Hastanenin, sivil memurlara devredildiği üç yıllık periyot içinde bu belgeleri ve raporları alan askerî personel sayısında ciddi bir artış gözlemlenmiştir.

Sayın Bakan, şimdi size soruyorum, bir: Para karşılığı bu raporların satıldığı iddiası doğru mudur? Bu konuda kurumunuza iletilen şikâyet var mıdır? Var ise bu şikâyetlerle ilgili olarak hastanelerde denetim yapılmış mıdır? Denetim (teftiş) raporlarının tarafıma aktarılmasını talep ediyorum.

İki: Asker hastaneleri ve Gülhane Askerî Tıp Akademisi Sağlık Bakanlığına ve Sağlık Bilimleri Üniversitesine devrolduğundan beri "Komando olamaz." "Silah kullanamaz.", malulen emeklilik, sınıf değiştirme raporlarındaki artışın sebebi nedir?

Üç: Bu üç yıllık süreçte, son yirmi yıl dikkate alındığında, psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle vazife malullüğü hakkı elde eden Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı personelindeki artış miktarı ne kadardır?

Dört:

Son yirmi yılın "Komando olamaz." "Silah kullanamaz.", malulen emeklilik, sınıf değiştirme raporları alan personel sayılarını yıllara göre ayrı ayrı gösteren bir tablonun tarafıma teslim edilmesini rica ediyorum.

Aynı soruları Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'a da sorduk, verdiği yanıt şu oldu: "Bakanlığımız bünyesinde görev yapan personelin sağlık işlemleri Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde belirtilen hususlar çerçevesinde yürütülmektedir." Bu şekilde, liyakatsiz, kalitesiz bir yanıt vermiştir buna "yanıt" denirse. Sizden bilimsel verilerle dolu, istatistikleri gösteren bir yanıtı ciddiyetle bekliyorum.

Teşekkür ediyorum.