| Komisyon Adı | : | (10 / 38, 466, 494, 536, 978, 983, 984) Esas Numaralı Meclis Araştırma Komisyonu |
| Konu | : | Bilişim Teknolojileri Bağımlılığının Etkilerinin İncelenerek Olası Zararlarının Bertaraf Edilmesi ve Bu Teknolojilerin Kontrollü Kullanımının Sağlanması İçin Yapılması Gerekenlerin Saptanması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun taslak raporu üzerinde görüşmeler |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 13 .11.2019 |
BAŞKAN - Teşekkür ederim.
Şimdi çekim yapmayın, bir şey söyleyeceğim.
Ben bir dönem danışmanlık yaptım, uzun bir süre Başbakan danışmanı olarak çalıştım. O dönemde ekip arkadaşlarıma özellikle şunu söylemeye çalışıyordum, her defasında da söylüyordum: "Başbakana, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına herhangi bir konuyu arz edeceğiniz zaman kelimelerinizi bile sayarak hesaplayın çünkü o 80 milyonun Başbakanı, herkesi 1 dakika dinlese 80 milyon dakikaya ihtiyaç olur. Onun için, dünyanın en önemli haberini bile verecek olsanız kelimelerinizi sayarak içeriye girin, konuşun. Dünyanın en önemli haberi ne olabilir? 'Dünya savaşı çıktı, 3'üncü dünya savaşı çıktı.' Bu haberi vermek için içeriye girince 'Efendim, 3'üncü dünya savaşı çıktı.' demeyin. 'Bak, oradaki 'efendim'e gerek yok bir; iki '3'üncü'ye de gerek yok; o zaten 2 tane olduğunu biliyor, bu da 3'üncüsü, onu da biliyor. Dolayısıyla 'Dünya savaşı çıktı.' deyin ve kaybolun."
Şimdi, tabii, bizim vaktimiz Sayın Cumhurbaşkanının vakti kadar sınırlı değil ama yine de Komisyondaki arkadaşlarımızın bakışlarından "Bize ne zaman sıra gelecek?" mesajları alıyorum zaman zaman. Onun için on dakika; lütfen... İngilizce bir tabir var, benim çok hoşuma gidiyor; mecburen İngilizcesini söyleyeceğim çünkü fiyakalı bir laf. "Punctuality is the politeness of kings" Yani dakiklik kralların nezaketidir, kralların ve kraliçelerin nezaketedir dakiklik. Onun için dakik olmaya özen gösterirseniz memnun olurum yoksa ben şahsen kendi adıma bir şey istiyor değilim çünkü ben Mecliste komisyon toplantısında en uzun konuşma süresi vermiş Başkanım ki sekiz saatlik Meclis konuşma rekoru benim Komisyon Başkanlığımda kırıldı. Sekiz saat hiç müdahale etmedim konuşan arkadaşa, sekiz saat; hatırlıyor musunuz Eğitim Komisyonu Başkanı iken? Ben dinlerim de arkadaşlara yazık.
Hadi bakalım, onar dakikayla konuşalım inşallah.
PROF. DR. CENGİZ ŞAHİN - Sayın Başkan, bir cümle...
BAŞKAN - Şimdi çekimi başlatabilirsiniz ama bir dakika... Aramızda Anadolu Ajansı yoktu ama arada çok önemli şeyler söyleniyor yani medyada da yer alabilecek nitelikte şeyler söyleniyor; onun için Anadolu Ajansımızdan arkadaşımızı tekrar davet ettik. Mesela, kamuoyunun çok ilgisini çekecek bir açıklamayı Tuncay Bey yaptı: "Dedelere de bakım ücreti verilmesi." Yani bu, kamuoyunda çok konuşulabilecek bir konu.