| Komisyon Adı | : | DIŞİŞLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Türkiye Cumhuriyeti ile EFTA Devletleri Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna ve Anlaşmanın Eklerine İlişkin Değişikliklerin Cumhurbaşkanınca Doğrudan Onaylanmasına Dair Yetki Verilmesine İlişkin Kanun Teklifi (2/2372) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 04 .12.2019 |
TULAY HATIMOĞULLARI ORUÇ (Adana) - Teşekkür ederim Başkan.
Yine, az önceki konuşmamda ifade ettim, aynı gerekçeyle yine bizim de şerhimiz olacak bu maddeye.
Yani, Sayın Başkan, sizin işte "Genel Kurulun ruh hâli ya da başka komisyonlardaki gerilimli tartışmalar bu Komisyona yansımasın." diye bir ısrarınız var, bir çabanız var gerçekten bu konuda fakat o kadar iç içe geçmiş ki her şey, ister istemez yansıyor. Mesela, ben geçen toplantıda yaşadıklarımızı ilk kez elbette bu Komisyonda yaşıyorum bu dönemde. Şimdi demokrasi açısından uygun değil "ikide bir bu nakaratı tekrarlama" yaklaşımı, doğru bir yaklaşım değil. Yani "Bu değişmez." yaklaşımı da doğru değil. Muhalefetin elbette görevi doğru bulmadığını, seçilmiş olduğu halkı temsilen olduğu her yerde ifade etmektir ve doğrudan maddenin yetki devri içermesi bağlamında elbette eleştirimiz bu yönde var ve bunu ifade edeceğiz. Bu tarzda, bizim yaptığımız eleştirilere sürekli iktidar partisinden, doğru, bazen nezaket çerçevesi içinde ama geçen toplantıdaki gibi de gerçekten nezaket sınırlarını fazlaca zorlayan sertlikte bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Siyaset canlı bir organizmadır, bu nakarat ne zaman değişir, ne zaman değişmez bunu süreç gösterir fakat bizim her muhalefet şerhimize böylesi bir savunu gelişirse ister istemez buradaki, bu Komisyondaki tartışmalar da sizin de istemediğiniz şeye evriliyor, evrilir de. O nedenle, muhalefetin doğallığında, komisyonda muhalefet yapacağını, bunun da bizim de vazifemiz, görevimiz olduğunu ben bir kez daha belirtmek istiyorum.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN VOLKAN BOZKIR - Teşekkür ederim.
TULAY HATIMOĞULLARI ORUÇ (Adana) - Bu arada, Sayın Başkan, ben aslında Libya gündeminde dile getirmeyi düşünüyordum fakat atlamışım. Daha önce de yine Komisyonda dile getirmiştim, Antakya Samandağ'dan 2 işçi vardı Libya'da çalışan ve 10 Nisandan beri Hafter güçleri tarafından tutuklanmış durumdalar. Onunla ilgili sorumuza yazılı bir yanıt geldi ama bir cümleyle bir yanıt geldi. Bu konuyla ilgili aslında iki şeyi söylemek istiyorum: Bir gelişme var mıdır ya da bir şey yapma ihtimalimiz var mıdır bu insanları oradaki tutsaklıktan kurtarmak için. İnanın bu konuyla ilgili aileler sürekli bizleri arıyor. Ben bunu da tekrar sizlerle hem paylaşmak hem de sormak istedim.
Teşekkür ederim.