KOMİSYON KONUŞMASI

AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU (Manisa) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Şimdi, bu 24'üncü maddeyle alakalı... Bu maddede alacağı yeni yetkiyle kamu ve hazine taşınmazları ve özel mülk üzerinde YEKA alanları oluşturma kararını kurum, kuruluş görüşleri alarak belirleyecek ve bunu tapu kütüğüne şerh düşecek, bu şerhten itibaren üç yıl boyunca 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 10'uncu maddesine göre kamulaştırma işlemleri yapılacak.

Şimdi, söz konusu Kamulaştırma Kanunu'na bakarsak, 2942 no.lu Kanun'da bu şerh tarihinden itibaren süre altı ay olarak belirlenmekte. Buradaki süre üç yıla çıkartılmış; bu, Kamulaştırma Kanunu'na aykırı bir davranış değil midir? Yani, normalde Kamulaştırma Kanunu der ki: "...şerh tarihinden itibaren altı ay içerisinde 10'uncu maddeye göre kamulaştırma bedelinin tespitiyle..." şeklinde devam ediyor. Bu, Kamulaştırma Kanunu'na aykırı bir durum değil midir? Aynı zamanda, burada, maliklerin taşınmazlarının alımı satımı konusunda özel zorluklar doğmayacak mıdır gibi bir sorum vardı size.

Ayrıca, burada, Bakanlık, taban fiyat uygulamasında cetvellerden uzaklaşıyor; cetveller ortadan kalkacak anladığım kadarıyla ve artık herhangi bir yasal sınırlama da olmayacak gibi gözüküyor. Var mı yasal sınırlama burada?

Sorularım bunlar.