KOMİSYON KONUŞMASI

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Şimdi, Türkiye'nin kanayan yaralarından birisi. Aslında endüstri bitkilerinin tamamında bu sorunlar var, aslında bitkisel, tarımsal üretimin tamamında var ama tütünde, çok özel yeri olan -Sayın Şener, Sayın Gaytancıoğlu, Sayın Tutdere, değerli hocamız da dâhil bütün arkadaşlarımız aynı şeyleri söyledi- Türkiye'nin böyle palyatif, böyle geçici, böyle çözüm denemeyecek düzenlemelerle ötelemek, ertelemekten öte -ki bunu da böyle ikiye bölüp parçalayarak ötelemek, ertelemekten öte- yarın bir gün, seneye gene aynı mesele karşımıza gelecek... Böyle bir çözüm, böyle bir yasal düzenlemenin doğru olmadığını düşünüyorum, birincisi bu.

İkincisi: "Bu, çiftçinin, üreticinin yararına mı değil mi?" sorusunun yanıtı aslında piyasaya baktığınızda ortaya çıkar. Piyasada alıcı olan, az önce adı geçen JTI, BAT (British American Tobacco), Philip Morris gibi, bunlara tütün tedarik edenler kaçtan alıyorlar, kaçtan üretiyorlar da alıyorlar? Bu şekilde orada tütün pazarında satılan veya diğer illere götürülerek satışı yapılan tütünden kaç para elde ediliyor? Bakarsanız arasında 2 misli değil, 3 misli, 4 misli, 5 misli fark var. Yani çok daha ucuza alıyor tedarikçi işletme, tütün işletmeleri. Bu büyük, dev sermaye kuruluşlarına tedarik yapan firmalar çok daha düşük fiyattan alıyorlar. Aslında yasaklanması temel talebinin de onlardan geldiğini düşünüyorum açıkçası çünkü onlar piyasada bir rekabete giriyor, tütün pazarında ve pazar dışında diğer illere yüksek fiyattan olduğu için almak istedikleri tütünü üreticiden düşük fiyattan alamıyorlar ve bunun yasaklanması konusu cihetine gidiyorlar. Şimdi piyasanın regüle edilmesi, düzenlenmesi, piyasada üreticinin sürdürebilir bir üretimi hem de ederinden gelir sağlayabileceği ama aynı zamanda alıcıların ve bunu işleyecek olan sanayi kuruluşlarının da piyasadan uzaklaşmadan dengeyi kurabileceği bir politika gerekiyor. Bu politikayı ortaya koymadan üreticinin örgütlenmesi, kooperatifleşmesi ve burada sermayenin gücü karşısında ezilmeden tütününden para kazanabilmesi için... Özür dilerim ama Sayın Aydemir, sizin teklifiniz olduğu için, yoksa sözlerimiz tutanaklara geçiyor her hâlükârda daha sonra belki okursunuz.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Dinliyorum efendim.

Tabii, tabii.

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Yani, bu piyasa düzenlemesi yapılmadan bu işin düzelmesi söz konusu olamaz, tam tersine bu düzenlemeyle önümüzde, Sayın Tutdere'nin bahsettiği gibi, sürekli hapishanelere giden, ceza hükümlülükleriyle karşı karşıya kalırız. Bu kanun maddesi bir çözüm değil, bu kanun maddesi sorunu ortadan kaldırmıyor. Bu kanun maddesinde eğer sorun çözmek isteniyorsa bunun yeter bir süresini, uzatmasını verirsiniz, ona göre bir düzenleme getirirsiniz; o düzenlemenin sonucunda, kooperatifleşmeyse kooperatifleşme, gene sektörün tüm aktörleri de bundan mutlu, mesut bir ortama kavuşur diyorum.

Teşekkür ederim.