KOMİSYON KONUŞMASI

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Şimdi, benim biraz evvel anlattığım anekdotla ilgili Sayın İbrahim Aydemir bir açıklama yapmış. Ben burada yoktum, talihsizlik fakat İbrahim Bey'le biraz evvel telefonda konuştuk, sizi bilgilendireyim ve hani daha geniş açıklama yapayım. Aslında, bakın, bu tartışmanın açılması var ya, şu güvenlik soruşturması meselesinde anlatmaya çalıştığımız şeyi netleştiren bir olay, bir fırsat hepimiz için. Bakın, ben size arzu ederseniz hem mahkeme karar belgesini göndereyim hem de OHAL Komisyonu belgesini göndereyim.

OHAL Komisyonu belgesinde bu kişinin Bank Asyaya 100 lira yatırdığı için ihraç edildiği ve bunun da doğru olduğu yazıyor. İkinci mahkeme kararındaki bulgular ise daha vahim. İşte, Güvenlik Soruşturması Yasası'nın niye böyle genele şamil edilmemesi gerektiğini bize öğretiyor. Şimdi, bu kişinin mahkeme kararında şu yazıyor: "Efendim, Bank Asyaya şu dönemde 100 lira para yatırmış, artı, 22 tane FETÖ soruşturması geçirmiş insanla telefon görüşmesi olmuş, artı, arabasının arkasına 'Haram lokma yemedim.' diye bir yazı asmış. Bütün bunlar toparlandığında kişinin FETÖ terör örgütü mensubu olduğu ve iki yıl bir ay cezalandırılmasına hükmolunmuştur." Size göndereyim. Şimdi, arkadaşlar, hukuk olmazsa böyle oluyor işte. Bakın, ya, ben sorarım şimdi AK PARTİ'li arkadaşlara: Sizin HTS kayıtlarını incelemeye kalksak binlerce böyle telefon konuşmasını görürüz yani yerine göre belki iktidarı bir dönem eleştirmişsinizdir. Sayın Soylu bir zamanlar çok şiddetli eleştiriyordu, şimdi İçişleri Bakanı. Hani böyle dünya dönüyor işte, bir kişinin bir eleştirisiyle, birileriyle 22 defa telefon konuşma kaydının olmasıyla, Bank Asyaya 100 lira yatırmasıyla bu kişiye "FETÖ'cü" diyorsanız Allah'tan korkmak lazım.

Bakın, bu şekilde bir kanaatin oluşmasıyla yüz binlerce kişi mağdur edildi. Zaten yol bundan dolayı yanlış. Yarın öbür gün de bunun benzeri şeyler olacak, ben o yüzden uyarıyorum. İbrahim Bey'le biraz evvel görüştük, kendisine de söyledim: Bakın, OHAL Komisyonu belgesine yeterli bakmamışsınız herhâlde. "Tamam, ben sadece mahkeme belgesine baktım, OHAL Komisyonu belgesine de bakacağım." dedi ama bu mahkeme kararının keyfiliği ve fevriliği yüzünden insanlar mahkûm ediliyor. Bakın, bu çocuk şu anda KHK'li diye belki eşi ve çocukları da damgalanmış durumda, onlar da ihraç ediliyor ve bir işe giremeyecek. Yanlış, başka nasıl yanlışları doğurmuş veyahut da düşen mahkemeler de böyle oluyor. Bakın, 2012'de diyelim ki KCK davasından mahkeme düşmüş yani sonuç yok ortada ve bu, insanın güvenlik soruşturmasında olumsuz bir not oluyor, şu anda da aynısı olacak. Yani bitmiş mahkemeler, soruşturmalar aynı şekilde insanların damgalanmasına neden olacak. Ben arzu edenler varsa Fatih Aygan'ın hem mahkeme kararını hem OHAL Komisyonu kararını göndereyim, bir tetkik edin, elinizi vicdanınıza koyun ve yapılan binlerce yanlışı anlayın arkadaşlar, gerçekten çok büyük yanlışlıklar yapıldığını görürsünüz, ne kadar keyfî kararlar. Bir insanın bir bankaya para yatırması nasıl bir suç olabilir yani bunu anlamak mümkün değil ama işte, bunun gibi deliller birleştiriliyor ve sonrasında "Sen FETÖ'cüsün." denilerek bir damga vurulmuş. Bu insan şu anda Yargıtay onamak üzere, onarsa da boş yere hem işinden atılmış hem de ceza yiyip yatacak. Kahramanmaraş'ta bir mühendisti, şu anda iş bulamadı, Çanakkale köprüsünde iş güvenliği uzmanlığı yapıyor ve ailesinden ayrı zor bir hayat yaşıyor. Adamın mühendis olarak iş bulma imkânı yok artık ve iş güvenliği uzmanlığı da olmasaydı aç kalacaktı. Bakın, insanları neye mahkûm etmişsiniz. Yarın öbür gün böyle şeyler olacak, devam edecek. Yani bu kadar keyfî bir şekilde kararlar doğru değil, bunu tüm ülkedeki insanlar da biliyor. Bu tür nedenlerden dolaylı insanları böyle damgalayıp toplumun dışına atmak, mahkûm etmek doğru bir şey değil. Ben istirham ederim gerçekten, bu mahkeme kararlarını hepinize de vermek isterim, lütfen okuyun, elinizi vicdanınıza koyun ve kararınızı verin. Yani olacak işler değil ya, benim aklım duruyor. İnsan bir erkek kardeşine borcunu ödemek için 100 lira bankaya yatırdıktan sonra başına bu kadar, pişmiş tavuğun başına gelmeyen işler geliyorsa gerçekten çok üzücü bir durumdur.

Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.